Prosvetari nastavljaju štrajk

  24 novembar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Reprezentativni sindikati prosvete nastaviće štrajk skraćivanjem časova na 30 minuta do ispunjenja zahteva, a traže i smenjivanje predsednika aktiva direktora škola koji vrše pritisak na štrajkače, izjavio je u ponedeljak 24. novembra predsednik sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković.

"Ministru prosvete Srđanu Verbiću podnećemo prijavu i tražimo smenjivanje predsednika aktiva direktora zemunskih i rakovičkih osnovnih škola Ljube Musurovića i Stanislava Stevuljevića", rekao je Brajković agenciji Beta.
Brajković je naveo da je u petak na sastanku s premijerom Aleksandrom Vučićem, Verbićem i ministrom finansija Dušanom Vujovićem dogovoreno da se danas formira radna grupa za posebni kolektivni ugovor i da odmah počne da radi, i dodao da bi Zakon o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja uskoro trebalo da bude na javnoj raspravi i da ga Vlada prihvati i preda skupštini na usvajanje.
Brajković je istakao da je Vučić, kada su mu predstavnici sindikata predstavili "katastrofalno stanje u prosveti", rekao da on misli da je stanje još gore i da će se sve učiniti da bi se materijalni položaj u obrazovanju popravio.
"Imamo najniže plate od svih koji se finansiraju iz budžeta a kvalifikaciona struktura je 80 odsto visoka školska sprema. Veću platu od profesora imaju vozači u ministarstvu, spremačice u agenciji a veću ili istu platu imaju sekretarice u policiji i vojsci", rekao je Brajković.
Zato su sindikati tražili da se tačno oroči kada će biti uvedeni platni razredi.

Beograd, 24. novembra 2014. (Beta)

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija