Sanacija gradskog smetlišta: „Probijen“ i krajnji rok

  07 oktobar 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sanacija gradskog smetlišta „Botra“ nakon produženja prvobitnog roka (12. maj), trebala je biti okončana 12. avgusta, međutim, to se nije desilo uprkos tome što je novinarima krajem jula meseca saopšteno da su radovi u završnoj fazi i da se čeka samo betoniranje poklopaca i izgradnja ograde oko deponije. Novi, ovog puta krajnji, rok završetka sanacije istekao je pre nekoliko dana, 1. oktobra, međutim, poslovi još uvek nisu završeni.

Prema nezvaničnim informacijama iz lokalne samouprave, izvođač radova je obećao da će sanacija deponije biti završena do kraja oktobra meseca.
Prema poslednjem izveštaju nadzornog organa od 1. oktobra, uređenje deponije je završeno, ali je potrebno još uraditi popravku kosina nakon urađenog betonskog kanala na južnoj kosini i očistiti trapezni obodni kanal od erodiranog materijala. Oko smetlišta je postavljena ograda – postavljeni su stubovi i kosnici, te je zategnuta pletena žica i betonirane su grede. Hidro-infrastruktura je takođe urađena, ali se rade popravke nakon primedbe stručnog nadzora. Nadzorni organ je 1. oktobra napisao da su ugovoreni radovi pri završetku, da se otklanjaju nedostaci i rade se pripreme za primopredaju izvedenih radova.
Radovi na gradskoj deponiji započeti su u junu 2015. godine. Ugovori sa izabranim ponuđačima zaključeni su 22. januara 2015. godine, za partiju 1 (iskop i prevoz gline) sa firmom „Uniprotekt“ iz Novog Sada na vrednost od 18.495.432 dinara bez PDV-a i za partiju 2 (radovi na sanaciji, zatvaranju i rekultivaciji deponije komunalnog otpada) sa firmom „Eko Maber inženjering“ iz Pančeva, koji nastupa sa „Bauwesen“ d.o.o. Vreoci, Beograd-Lazarevac i „Ivma“ d.o.o. Mala Varoš II/3 iz Zrenjanina kao članom grupe, na vrednost od 39.159.826 dinara bez PDV-a.
Projekat sanacije, zatvaranja i rekultivacije deponije „Botra“, koji je u avgustu 2013. godine izradio Institut „Kirilo Savić“ iz Beograda, sastoji se iz nekoliko delova: od tehnološkog, hidrograđevinskog, mašinskog projekta, projekta uređenja i projekta ozelenjavanja.
O sanaciji, zatvaranju i rekultivaciji bečejskog smetlišta izrađena su dva projekta, u prvom je, 2006. godine, cena radova bila oko 47 miliona dinara, a po projektu po kom se od juna 2015. godine radi sanacija, cena poslova je oko 97 miliona dinara. Oba projekta izradio je Institut „Kirilo Savić“.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija