Rezime predstavnika opštine deset dana nakon početka rekonstrukcije Pogače: Skinute granitne ploče, započeta rekonstrukcija toplovoda, sledi premeštanje spomenika

  26 septembar 2016
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

„Rekonstrukcija bečejskog trga započeta je 15. septembra, kako smo i obećali. Radovi su već odmakli u dobroj meri i teku po planiranoj dinamici“, rekao je Dragan Tošič, predsednik opštine na današnjoj konferenciji za novinare i dodao da je projektom predviđeno da se najpre izmesti spomenik Pobede sa trga na kej na Tisi, kod grba grada, „međutim, redosled koraka je donekle promenjen na sastancima sa izvođačem radova iz razloga što će se u isto vreme graditi postament kod grba i otklanjaju se ploče na trgu“, a potom, zbog skorog početka grejne sezone na redu je rekonstrukcija toplovoda.

Pomoćnica predsednika opštine za urbanizam i komunalne delatnosti Daniela Doroslovački, koja je jedna od koordinatorki projekta rekonstrukcije trga pored Milice Nešić, koja će od 1. oktobra postati načelnica Odeljenja za urbanizam Opštinske uprave, istakla je da je do promene redosleda koraka došlo, jer je procenjeno da bi bilo isplativije i produktivnije da u toku aktuelnih radova gradi i postament na obali Tise i da se spomenik transportuje po završetku tih radova. „Sada, kada su granitne ploče u većoj meri skinute sa trga i kada je započeto i zatrpavanje tog prostora, biće olakšan i transport, to jest pristup spomeniku“, istakla je Doroslovački, a o tome kada se očekuje premeštanje spomenika i kojim će putem kip od 6 tona biti prenesen na novu lokaciju, rekla da će se o tome više znati sutra, 27. septembra, nakon sastanka sa izvođačem radova, ali je dodala da postoje tri potencijalne rute za transport kipa Pobede.

Izvođač i nadzor

Nosilac radova rekonstrukcije Pogače je „Put-invest“ PZP iz Bačkog Petrovca, koji predvodi konzorcijum u čijem su sastavu još „Put-invest“ d.o.o. iz Sremske Kamenice, „Energypro“ d.o.o. iz Novog Sada, „Intec“ iz Novog Sada i „Ekonomistelektro“ iz Beočina.
Nadzor nad realizacijom projekta obavlja firma „Tesla sistemi“ iz Beograda koji nastupa sa biroom za projektovanje „Bia-projekt“ iz Novog Sada.
Vrednost projekta rekonstrukcije trga je 111,15 miliona dinara (bez PDV-a), a rok za izvođenje radova je 210 kalendarskih dana od dana uvođenja izvođača u posao.
Rekonstrukcija Pogače podrazumeva tri projekta: premeštanje kipa Pobede sa gradskog trga na kej na Tisi kod grba grada, izgradnju toplovoda preko gradskog trga i samu rekonstrukciju trga. Ta tri projekta su objedinjena u jedan.
Glavni projekat rekonstrukcije trga izradila je firma „Via inženjering“ iz Novog Sada 2013. godine. Potom je projekat izmenjen i dopunjen (ugovor o tome je potpisan u avgustu 2015. godine).

Što se daljih radova tiče, dogovoreno je da zbog skorog početka grejne sezone započnu radovi na toplovodu, s obzirom na to da južni tok Toplane treba kompletno da se rekonstruiše i zameni. Rekonstrukcija toplovoda ne bi trebalo da ima uticaja na funkcionisanje daljinskog grejanja. Inače, radovi se danas izvode između opštinske zgrade i objekta PIK-a i kod Vojvođanske banke.
Pomoćnica predsednika opštine, odgovarajući na pitanje novinara rekla da će deo drvoreda ispred opštinske zgrade i katoličke crkve biti sačuvan, a deo isečen, ali će na rekonstruisanom trgu, u skladu sa projektom trga, biti adekvatna količina zelenila.

Granit će biti ponovo korišćen

Bečejski mozaik je ranije objavio da se granitne ploče sa trga nakon popisivanja odnose u DTD i tamo se čuvaju do ponovnog korišćenja. Na današnjoj konferenciji za novinare saopšteno je da je do vikenda sa trga u DTD odneto 63 palete granitnih ploča (na jednu paletu staje 10 m2).
Predsednik opštine Dragan Tošić je rekao da u lokalnoj samoupravi postoje ideje o korišćenju tih ploča: „Od tih ploča ćemo sledeće godine možda uraditi staze u parkovima. Imamo nekoliko ideja, jedna od njih je i popločanje površine ispred zgrade mesne zajednice u Bačkom Gradištu, jer hoćemo da rekonstruišemo tu zgradu sledeće godine. Granit nećemo prodavati, već ćemo iskoristiti da uradimo nešto lepo za ovaj grad“.

Predsednik opštine je obavestio novinare da osim rekonstrukcije Pogače, naredne godine se planira rekonstrukcija fasade i krova gradske kuće, rekonstrukcija fasade Gradskog pozorišta, ali i uređenje unutrašnjosti, a potom i korišćenje nedavno adaptirane zadužbine Bogdana Dunđerskog.

K.D.F.


 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija