Rekonstrukcija objekata OŠ „Zdravko Gložanski“ za 36 miliona dinara: Novi prozori, novi krov, rekonstrukcija fasade – u toku radova nastava u Gimnaziji i u školi „Petefi Šandor“

  26 septembar 2016
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Uskoro se očekuje rekonstrukcija zgrada Osnovne škole „Zdravko Gložanski“ u Bečeju i u Radičeviću, a to će zahtevati da đaci ove škole u toku radova pohađaju nastavu u drugim školama, u Gimnaziji i u školi „Petefi Šandor“ u Bečeju, a đaci u Radičeviću bi trebali da budu preseljeni u zgradu Doma kulture ili u neki drugi adekvatan objekat u selu.

Vrednost projekta rekonstrukcije objekata škole je 36 miliona dinara, 50 odsto finansira Ministarstvo privrede, a 50 odsto lokalna samouprava, s tim da opština snosi i troškove poreza na dodatu vrednost, te je udeo lokalna samouprave oko 21 milion dinara, a ministarstva oko 15 miliona. Predviđena je kompletna rekonstrukcija zgrade škole u Bečeju, a slično će biti i u Radičeviću: biće promenjeni prozori na zgradi škole, rekonstruisan krov, zamenjeni podovi, oluci, okrečene učionice, a biće urađena rekonstrukcija fasade zgrade škole itd.
Sada je u toku postupak javne nabavke, a ugovor sa izvođačem radova bi trebalo da bude potpisan u toku oktobra meseca, a potom bi đaci škole, njih oko 800, od kraja oktobra ili početka novembra nastavu trebali da pohađaju u objektima drugih škola.
Da bi rekonstrukcija objekata škole bila moguća, potrebno je pre svega iseliti sve pokretne stvari iz zgrade škole u fiskulturnu salu. Direktorica škole „Zdravko Gložanski“ Suzana Đukić je za Bečejski mozaik rekla da ne postoji mogućnost da rekonstrukcija školskih zgrada bude obavljena u toku letnjeg školskog raspusta, što bi bilo mnogo bolje za đake i nastavni kadar jer, kako je saopšteno iz Ministarstva privrede, odobreni novac treba da bude potrošen do kraja ove budžetske godine (31. decembar). Rok za izvođenje radova bi trebalo da bude 90 radnih dana, tako da će đaci veći deo školske godine provesti u „gostovanju“ u drugim školama i u drugim objektima, za šta je potrebna i saglasnost Ministarstva prosvete, čijim službama je iz škole „Zdravko Gložanski“ već poslata molba.
Predstavnici roditelja đaka u školskom savetu su već obavešteni o izmenama u pohađanju nastave, a uskoro će biti organizovani i roditeljski sastanci, gde će roditeljima dece biti saopšteno kada, u kojim smenama i u kojim obrazovnim ustanovama će biti organizovana nastava za đake „Zdravka“, rekla je Đukić.

Projekti energetske efikasnosti u „Severu“ i Ekonomsko-trgovinskoj školi

Osim rekonstrukcije zgrada OŠ „Zdravko Gložanski“ (Ministarstvo privrede i opština), obezbeđeno je 9,6 miliona dinara i za realizaciju projekta energetske efikasnosti u OŠ „Sever Đurkić“ (Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj) – biće promenjeni prozori i urađena izolacija zidova, a u Ekonomsko-trgovinskoj školi će biti ostvaren projekat vredan 15 miliona dinara, takođe je reč o energetskoj efikasnosti, a ugovor o tom projektu je potpisan prošlog četvrtka u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Predsednik opštine Dragan Tošić je, odgovarajući na pitanje novinara o tome na koji način će biti obezbeđeno da deca iz škole „Zdravko Gložanski“ pohađaju nastavu u drugim školama i objektima, rekao je da „imamo planove kako ćemo decu izmestiti ta 3-4 meseca koliko će da traju radovi: deo njih će ići u Gimnaziju, a deo u školu ’Petefi Šandor’. U toj školi imamo dogovor sa direktorom da učenici iz ’Petefija’ pohađaju nastavu u jednoj smeni, deca iz škole ’Zdravko’ će ići u drugu smenu, a smene će se menjati mesečno ili na dve nedelje, zavisno do dogovora. Što se tiče Gimnazije, tamo ima dovoljno prostora. Mislim da će te promene biti malo stresne za decu i roditelje, ali svakako moramo uraditi rekonstrukciju zgrada škole kako bi đaci imali bolje uslove za učenje. Svakako da mislimo o tome kako ćemo decu da izmestimo u druge objekte u kojima će pohađati nastavu, te će deci koja budu išla u školu iz udaljenijih delova Bečeja biti obezbeđen autobuski prevoz. Biće malo komplikovano, ali mislim da će svi na kraju biti zadovoljni“, rekao je Tošić.

K.D.F.

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija