Razvojni put bečejskog trga: Piactér, korzo, beton, rupa i stvaranje novog centra grada

  23 septembar 2016
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Rekonstrukcija bečejskog trga, nekadašnje Pogače, današnjeg Trga oslobođenja, započeta je 15. septembra. Mesec dana pre toga, 15. avgusta, predsednik opštine Dragan Tošić i Ivan Plazonić, direktor firme „Put-invest“ PZP iz Bačkog Petrovca, koja je nosilac radova konzorcijuma izvođača u kom su i „Put-invest“ d.o.o. iz Sremske Kamenice, „Energypro“ d.o.o. iz Novog Sada, „Intec“ iz Novog Sada i „Ekonomistelektro“ iz Beočina, potpisali su ugovor o rekonstrukciji Pogače.
Vrednost projekta je 111,15 miliona dinara (bez PDV-a), a rok za izvođenje radova je 210 kalendarskih dana od dana uvođenja izvođača u posao.

Rekonstrukcija Pogače podrazumeva tri projekta: premeštanje kipa Pobede sa gradskog trga na kej na Tisi kod grba grada, izgradnju toplovoda preko gradskog trga i samu rekonstrukciju trga. Ta tri projekta su objedinjena u jedan.
Glavni projekat rekonstrukcije trga izradila je firma „Via inženjering“ iz Novog Sada 2013. godine. Potom je projekat izmenjen i dopunjen (ugovor o tome je potpisan u avgustu 2015. godine), reč je o dopuni tehničke dokumentacije projektom vrelovoda koji je izradio „Gama pro inženjering“, arhitektonsko-konzervatorskim projektom premeštanja spomenika izrađenim od Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, objedinjenom tehničkom kontrolom tehničke dokumentacije, izmenama pozicija u osvetljenju, izmenama pozicija u građevinskom delu projekta itd.
Nadzor nad realizacijom projekta obavlja firma „Tesla sistemi“ iz Beograda koji nastupa sa biroom za projektovanje „Bia-projekt“ iz Novog Sada.
Rekonstrukcija trga finansira se iz kredita. Ugovor o kreditu namenjenom za rekonstrukciju Pogače lokalna samouprava zaključila je sa Unikredit bankom u septembru 2014. godine. Reč je o ukupnom iznosu od 135 miliona dinara. Prema ugovoru potpisanom 2014. godine, fiksna kamatna stopa kredita je 5,40 %, efektivna 5,64% godišnje, a period mirovanja kredita je 24 meseca.
Nakon ograđivanja budućeg gradilišta 14. septembra, to jest postavljanja pešačkih zona, dan kasnije na gradskom trgu bilo je 5-6 radnika, koji su skidali ploče sa stepenica koje okružuju godinama prazan „bazen“. Radnici su rekli novinarima da će skidanje ploča verovatno potrajati 7-8 dana, a potom bi trebalo da bude na redu demontaža spomenika Pobede i transport i postavljanje kipa na kej na Tisi.
U projektu rekonstrukcije trga navodi se da posao počinje pripremnim radovima koji obuhvataju rušenje postojećeg asfaltnog zastora u debljini od oko 10 centimetara, rušenje betonskih elemenata (žardinjere, temelj postamenta, postolje jarbola itd), uklanjanje granitnih ploča, sečenje stabala, vađenje panjeva, rušenje ivičnjaka, vađenje kamena itd.
U projektu ima reči i o „zatrpavanju“ bazena, kaže se da će centralni bazen, nakon uklanjanja granitnih ploča i rušenja betonskih elemenata, biti pokriven geotekstilom i zatrpan peskom do nivoa potrebnog za izgradnju definisane kolovozne konstrukcije.
Uklonjene granitne ploče sa trga slažu se na palete, popisuju se i potom će biti smeštene u DTD, do ponovnog korišćenja, a klupe sa Pogače se lageruju u komunalnoj firmi Potisje do ponovnog postavljanja na rekonstruisanom trgu, isečeno drveće sa Pogače dostavlja se u Komunalac a potom će biti dodeljeno socijalno ugroženim građanima Bečeja za ogrev (u saradnji sa Centrom za socijalni rad), saopšteno je novinaru Bečejskog mozaika iz lokalne samouprave.

Bila jednom jedna Pogača...

Danas se ruši trg izgrađen u doba komunizma, a taj trg je pre više od 30 godina „preuzeo“ mesto omiljenog sastajališta Bečejaca, takozvane Pogače.
Podsetimo se da se oblik centralnog gradskog trga u Bečeju počeo nazirati polovinom 19. veka, kada su prve građevine izgrađene oko tog prostora. Naime, Bečej je gotovo u potpunosti uništen u revolucionarnim sukobima 1848/49. godine – više od 1.700 kuća je bilo spaljeno – te se gotovo svaka kuća morala ponovo graditi ispočetka ili obnavljati.
Sa severne strane trga se nalazi rimokatolička crkva, izgrađena 1763. godine, veoma oštećena u revoluciji, renovirana 1875. godine. Hotel „Central“, danas Gradsko pozorište, je, prema nekim izvorima, najstarija zgrada na trgu, prvo je bila središte vojne uprave, više puta je renovirana, tako da su, navodno, od prvobitne zgrade ostali samo stubovi u holu.
Sa istočne strane trga nalazi se pravoslavna crkva, podignuta 1858. godine, pored nje je nekadašnja osnovna škola, sada Tehnička škola, podignuta 1861. godine.
Sa zapadne strane Pogače je zgrada opštine, izgrađena 1881. godine, pored je zadužbina baronice Eufemije Jović iz 1894. godine, a od 1902. godine dve zgrade čine jednu celinu.
Sa južne strane trga se nalazila zgrada gostione „Kod lovačkog roga“, kasnije hotel „Imperijal“, izgrađen 1911. godine. Zgrada je srušena i sada se tamo nalazi parking, pored njega je izgrađena 1886. godine Poštanska štedionica, sada je to štamparija, do nje 1901. godine je sagrađena Apfelova kuća, kasnije Komaromijeva, sada „Hipo banka“, a pored je 1904. godine kuću sagradio Bogdan Dunđerski.
Upravo tu negde, u okolini trga, do 1848. godine nalazila se i kuća jednog od najimućnijih Bečejaca Vase Popovića.
Do kraja 19. veka na trgu se nalazila centralna gradska pijaca, pa sa tako i zvao: Piactér. Od milenijumske svečanosti, pa do kraja Prvog svetskog rata se zvao Trg Svetog Stefana – Szent István tér, da bi se za vreme stare Jugoslavije zvao Karađorđev trg. Kraće vreme, tridesetih godina, ponovo se na njemu nalazila gradska pijaca. Trg je 1909. godine popločan kaldrmom, 1912. dobija prvi sloj asfalta, kada je i formirana kružnica i narod ga je nazvao Pogača.
I onda se „desio“ sadašnji sivi, betonski trg.
Priča se da za sadašnji izgled trga možemo zahvaliti borcima. Pre svih Boži Bunjevačkom i Raji Šaranoviću (ima ih i na jednoj od razglednica na novom trgu), koji su navodno pokrenuli akciju rekonstrukcije.
Konkurs za dobijanje idejnog rešenja je raspisan 1974. godine, stručni žiri je kao najbolji izabrao rad grupe autora iz Poljske (inženjeri Viktor Jackijevič i Zenon Prentinski i vajar Kristina Plavska-Jackijevič).
Novinari Bečejskog mozaika i njihovi sagovornici nisu uspeli da nađu podatke o ceni po kojoj je idejno rešenje otkupljeno, niti podatke o troškovima rekonstrukcije trga. Ubrzo su radovi i započeli, osvanula je zelena taraba oko Pogače i 1979. godine je svečano i otvoren današnji trg.
Bečej je tako dobio novi trg, možda ne sasvim originalan, jer „zli jezici“ tvrde kako su u Poljskoj videli sličan trg i spomenik i da fotografija toga postoji i na internetu.
Korzo, nekada ponos Bečeja, tada je nestao.

Odlazak Pobede

Na danas (druga polovina septembra) već polurazrušenom gradskom trgu još uvek dominira statua koja predstavlja krilatu boginju Pobede, Niku, koja treba da bude premeštena na kej na Tisi. Autorka spomenika je poljska umetnica, vajarka K. Plavska Jackijevič.
Demontaža i premeštanje spomenika Pobede je ozbiljan poduhvat pre svega zbog težine kipa, te je Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture koji je izradio arhitektonsko-konzervatorski projekat premeštanja spomenika, predvideo i način njegove demontaže i transporta.
Visina postolja spomenika je 270 cm. Postolje je obloženo granitnim pločama različitih dimenzija koje su izrađene u kamenolomu Granit u Jablanici na Neretvi. Na postolju se uzdiže skulptura Pobede izrađena od bronze. Dimenzije su: visina 435 cm, širina 252 cm, dužina 280 cm. Skulptura je prema proračunu teška 6 tona.
S obzirom na složenost zahvata demontaže, transporta i ponovne ugradnje spomenika, urađen je projekat konstrukcije kojim je obuhvaćen i prikazan način izvođenja tih zahvata, kao i novi temelji i postolje spomenika.
Da bi dizalica mogla prići skulpturi, kao i kamion na koji će se položiti, mora se formirati rampa od tucanika preko postojećih stepenika kojima se savladava denivelacija gornjeg platoa trga i srednjeg platoa na kojem je spomenik. Rampa bi trebao da se postavi sa južne strane trga.
Lokacija na koju treba da se premesti spomenik je na branjenoj strani nasipa udaljena za 33 metara od ose nasipa, na obali reke Tise. Nalazi se na vodnom zemljištu u zoni prve linije odbrane od poplava kod reke Tise.
„Selidba“ statue trebala bi da usledi kada bude izgrađeno postolje na novoj lokaciji, a na postolje treba da budu vraćene obloge od granitnih ploča.
Cena demontaže i premeštanja spomenika po projektu je 3,3 miliona dinara bez, a oko 4 miliona dinara sa PDV-om.
Na novoj lokaciji spomenika će se formirati zelena površina nešto veća od postojeće, dimenzija 7x12,35 m, uokvirena ivičnjacima od betona. U okviru oivičene površine napraviće se pristupna staza od pravca Tise, obložena granitnim pločama na betonskoj podlozi. Za popločavanje staze i delova postamenta za koji nedostaju ploče granita ne bi trebalo kupovati nove nego koristiti postojeće sa trga koje će biti demontirane, navodi se u projektu Arhitektonsko-konzervatorskog projekta premeštanja spomenika.
Predviđena je i adaptacija grba grada.

Ukidanje „rupe“

Izrađivač glavnog projekta rekonstrukcije gradskog trga piše da je na koncept rešenja, „pored zahteva investitora, uticalo niz aspekata sa stanovišta analize korišćenja prostora. Osnov za izradu projekta je pobedničko rešenje Međunarodnog urbanističko-arhitektonskog konkursa centralnog trga u Bečeju autorske grupe iz Niša iz 2008. godine. Osnovni zahtev investitora, kao i pobedničkog rešenja je ukidanje postojeće denivelacije platoa (’rupe’). Kroz jedan od osnovnih zahteva za olakšanom pešačkom komunikacijom, kao i ugodnim boravkom na trgu, razmatrane su jasne i svima dostupne pešačke staze, naglašene vrstom, bojom i slogom popločanja. Pored ’kretanja’, posebno su naglašeni prostori ’mirovanja’ kojima je dat posebni mikroambijentalni karakter: plato ispred gradske kuće, platoi ispred crkava, centralni kružni motiv sa velikom fontanom i zelena oaza ispred zadužbine baronice Eufemije Jović“.
Centralni motiv rekonstruisanog trga treba da bude krug. O tome u glavnom projektu piše: „Kako se među građanima intenzivno javlja nostalgija za pređašnjim rešenjem, poznatijim po imenu ’Pogača’, rešenje je zahtevalo umetanje elementa kružnice u ortogonalni sistem komunikacionih pravaca. Kako i postojeće rešenje sadrži kružne elemente, novoprojektovano rešenje je sinteza ovih elemenata data u koncepciji popločanja, kao podsetnik na ranije slike ovog prostora kroz vreme. Ovaj motiv kompoziciono čine isečci kružnice rezervisani za glavnu gradsku fontanu, zeleni ’tepih’ travnjak, sezonsko cveće i popločanje u dve nijanse koje ih povezuje u jedinstvenu celinu. U samom središtu rezervisan je prostor za svetlosno-skulpturalnu vertikalu. Konstrukcija fontane predviđena je kao stalna predstava vode i svetla“.
Navodi se i da su platoi ispred gradske kuće i verskih objekata obrađeni tako da je kroz pešačka kretanja ispred objekata predviđeni način popločanja promenjen po slogu i boji da bi svojom promenom kretanje pretvorio u mirovanje.
Oko 2.340 kvadratnih metara površine trga trebalo bi da bude popločano behatonom u oker žutoj nijansi, 2.412 kvadratnih metara behatonom u crvenoj nijansi, 4.008 kvadratnih metara u svetlosivoj nijansi, 697 kvadratnih metara u tamnosivoj nijansi, a 18 kvadratnih metara će da bude popločana površina fontane 2 u granitu. Zelene površine na trgu trebalo bi da zauzmu 2.064 kvadratnih metara, a vodene površine 171 kvadratnih metara. Ukupno je reč o 11.711 kvadratnih metara.

Dve fontane s mlaznicama

Centralna fontana (fontana 1) će biti pozicionirana u okviru centralnog motiva. Bazen fontane treba da bude iznad kote terena, a dubina vode u bazenu fontane biće 70 centimetara. Na ivici manjeg luka planiraju se mlaznice fontane koje će u poluluku zrakasto da raspršuju vodu do većeg luka. Projektom je predviđeno da centralna fontana funkcioniše na principu recirkulacije vode.
Fontana 2, parterna fontana, prema projektu treba da bude smeštena južno od ulaza u gradsku kuću u okviru trapeznog platoa. Arhitektonsko rešenje fontane je ravna kvadratna površina dimenzija 4,30x4,30 metara, a raspored mlaznica je pravilan na odstojanju 1,20 metara, planirane su po 3 mlaznice u 3 reda. Predviđeni su i vertikalni vodeni mlazevi visine oko 1,5 metara, koji se mogu povećati ili smanjiti po potrebi.
Umesto „stare“ novo zelenilo
„Ozelenjavanje platoa trga u rešenju igra višestruku ulogu: stvaranje ugodnog mikroklimata za boravak na trgu, učvršćivanje fizičke kompozicije prostora, naglašavanje pravaca u prostoru i uvažavanje stečenih obaveza kroz planske i zakonske dokumente, i uslove Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Za drvorede su birane vrste na osnovu oblikovnog karaktera, boje, i one koje su zadate od strane Zavoda za zaštitu prirode u sklopu uslova izdatih za izradu urbanističkih planova. Sve vrste pogoduju II klimatskoj zoni u kojoj se trg nalazi, a raspored vrsta je napravljen u zavisnosti od položaja u odnosu na strane sveta (insolacija) i objekata koji trg oivičavaju. Zelene površine su predviđene da budu zatravljene i oivičene granitnim kockama 10x10 centimetara. Dva isečka između kružnica iz centralnog motiva predviđene su za sezonsko cveće, a jedan isečak za armiranu travu – otpornu na gaženje i habanje. Predviđeni urbani mobilijar čine klupe sa naslonom, klupe bez naslona i kante za otpatke. Kako su na postojećem rešenju trga već postavljene klupe sa naslonom (29 komada), one se moraju demontirati, sačuvati i vratiti kada se završe radovi na rekonstrukciji. Potrebno je ovaj broj klupa dopuniti u istom oblikovnom i koloritnom stilu sa postojećim do broja 50 komada“, piše u projektu.

Svetlosni stub kao spomenik

Tu je, na kraju, i osvetljenje. U zavisnosti od događaja i režima korišćenja, centralni motiv će biti osvetljen na različite načine uz pomoć tri visoka reflektora, koji će različitim intenzitetom osvetljavati kružnicu, a svetlo na tom prostoru biće korišćeno i kao svetlosni stub koji izvire iz zemlje i zamenjuje spomenik.
U projektu o svetlosnom stubu piše i da „ovu svetlosnu skulpturu u skladu sa tehničko-tehnološkim razvojem moguće je modifikovati vremenom, te je predviđeno da ćemo jednog dana imati projekcije svih dosadašnjih spomenika sa prostora trga u određenim vremenskim sekvencama“.
Pored tri visoka reflektora i svetlosne skulpture, u osi pešačkog pravca ulica Glavne i Braće Tan predviđeno je dvostrano osvetljenje na stubovima. Osa opštinska zgrada – spomenik Petru I Karađorđeviću, osa Novosadska – ulaz u katoličku crkvu i pešačka staza pored opštinske zgrade i zadužbine baronice Eufemije Jović treba da bude osvetljena slobodnostojećim jednostranim kandelabrima koji tangiraju staze, jednostrano, a u osi opštinska zgrada – spomenik, tangira obe strane staze naizmenično. U stazi dijagonale od crvenog behatona treba da bude postavljeno podno dvostrano osvetljenje u ivici staze, jedno naspram drugog. 

Nadzor

Predsednik opštine Dragan Tošić 11. avgusta ove godine, nakon postupka javne nabavke, potpisao je ugovor o nabavci usluge stručnog inženjerskog nadzora, izrade projektno-tehničke dokumentacije privremene signalizacije za tehničku regulaciju saobraćaja u toku izvođenja radova, koordinatora zaštite na radu i izrade plana preventivnih mera kod rekonstrukcije pešačkog platoa na Trgu oslobođenja sa direktorom „Tesla sistemi“ iz Beograda Zoranom Tatomirovićem koji nastupa sa Biroom za projektovanje „Bia-projekt“ iz Novog Sada kao članom grupe ponuđača.
Ugovor je vredan 3,79 miliona dinara bez, to jest 4,55 miliona dinara sa PDV-om. Ugovorena cena je fiksna i ne može se menjati.

Nove instalacije

Osim same rekonstrukcije Pogače, projektom je predviđena i rekonstrukcija pod-
zemnih i nadzemnih instalacija.
Što se vodovodne instalacije tiče, potrebno je da se vodovodne cevi u potpunosti zamene da bi zadovoljile svojim promerom prema važećim zakonskim propisima i pravilnicima iz oblasti vodosnabdevanja i protivpožarne zaštite. Posebna pažnja poklonjena je navodnjavanju zelenih površina sistemom „kap po kap“ koji čini sekundarnu vodovodnu mrežu na prostoru trga. Potrebno je, zatim, da aktuelna mešovita kanalizacija postane kanalizacija otpadnih voda i da bude povezana u sistem novom mrežom od šahta ispred objekta robne kuće do šahta na uglu kod zgrade Gradskog pozorišta. Projektom je predviđena izgradnja novog sistema atmosferske kanalizacije koji se povezuje sa slivom u ulici Gerberovih, sa krajnjim recipijentom Mrtva Tisa.
Potrebna je i delimična rekonstrukcija i izmeštanje kablovskih vodova prema uslovima elektrodistribucije i dopunjavanje novim priključcima za potrebe rada obe fontane i svetlosne skulpture.
Prema zahtevu JP Toplana u projekat je superponirana trasa vrelovoda. Radovi na ovoj trasi izvodiće se u isto vreme kada i radovi na svim instalacijama na prostoru rekonstrukcije, ali će ih finansirati JP Toplana, piše u opisu koncepta (arhitektura) glavnog projekta, koji je potpisao odgovorni projektant, dipl. građ. inženjer Goran Govedarica.

Faze

Budući posao rekonstrukcije Pogače podeljen je na dve faze, piše u projektu.
U prvoj fazi se izvode arhitektonsko-građevinski radovi, radovi na sistemu odvodnjavanja, navodnjavanja i osvetljenja, radovi na ozelenjavanju, radovi na toplovodu i radovi na uklanjanju postamenta. Takođe, u prvoj fazi se izvode i radovi na mašinskim sobama za fontane. U drugoj fazi se izvode ostali radovi na fontanama.
U drugoj fazi radova rekonstrukcije trga predviđeni su arhitektonsko-građevinski i hidromašinski i elektro radovi na dve fontane.

Spomenici u centru

Prva fotografija spomenika Slobode (ne današnjeg spomenika Pobede, koji se često naziva kipom Slobode), koji je najverovatnije podignut 1899. godine, napravljena je povodom obeležavanja 50 godina od mađarske revolucije 1848-1949. Na vrhu obeliska se nalazila ptica turul. Taj spomenik se nije dugo nalazio ispred sadašnjeg ulaza u gradsku kuću.
Pored tog obeliska na trgu su se nalazili kip Svete Trojice (od 1906. do 1923. godine kada je premešten u dvorište rimokatoličke crkve). Prvi kip, Fájdalmas Mária, podignut marta 1834. godine, zbog istrošenosti je zamenjen novim 1910. godine, koji se od izmeštanja 1923. godine, takođe nalazi u dvorištu katoličke crkve. Već 1823. godine na trgu se nalazio i rimokatolički krst, podigao ga je Ferenc Jankovič, koji je takođe 1923. godine izmešten u dvorište katoličke crkve, gde se i danas nalazi.
Od kraja 19. veka ispred opštinske zgrade se nalazio pravoslavni krst, koji je vetar srušio 1914. godine.
Spomenik kralju Petru I je podignut 1924. godine (negde se spominje i 1928. godina) i srušen je 1941. godine. Obnovljen je početkom 90-ih godina i smešten je ispred Tehničke škole.
Okupacione vlasti 19. oktobra 1941. godine podigle su spomenik heroju, objedinjen sa državnom zastavom. Na stranicama su se nalazila imena poginulih u Prvom svetskom ratu. Nakon oslobođenja taj obelisk je uz pomoć lanaca i traktora srušen, a dugo vremena je ostalo ulegnuće na asfaltu kao posledica pada 18 metara visokog obeliska.

Ideje o rekonstrukciji trga

Godinama unazad su postojale ideje u Bečeju o rekonstrukciji trga, ali dosad nijedna nije ostvarena.
Priča se da u opštini postoji projekat iz 90-ih godina kojim je predviđeno vraćanje Pogače onakve kakva je bila, sa kružnim tokom saobraćaja.
Bilo je u ranije vreme i dva konkursa za idejno rešenje novog izgleda trga (u vreme mandata Zorana Stojšina i u vreme mandata Petera Knezija), a krajem 90-ih godina je Zoran Subotički pozvao studente Arhitektonskog fakulteta u Novom Sadu da naprave idejna rešenja za trg, a potom je od tih rešenja napravljena izložba studentskih radova na trgu, u formi hepeninga.
Poslednji konkurs za idejno rešenje rekonstrukcije Pogače raspisan je 2008. godine, u vreme mandata Petera Knezija. Od pristiglih radova izabrani su najbolji, čak je napravljena i izložba u Galeriji „Krug“, a za nagrađene radove je potrošeno oko 15.000 evra iz opštinskog budžeta. Međutim, trg je ostao takav kakav je i danas, mada je tadašnji predsednik opštine Peter Knezi izjavio da nakon prikupljanja idejnih rešenja i izbora najboljeg, lokalna samouprava će da počne da prikuplja novac za realizaciju projekta.
Potom, u septembru 2013. godine, direktorka Turističke organizacije Bečej Gordana Džigurski je izjavila da je sa projektom rekonstrukcije Pogače opština konkurisala u Ministarstvu privrede. Kako je ona objasnila, „novi“ centar bi bio „sastavljen“ od koncentričnih krugova od različitog materijala, sa mnogo zelenila, fontanom itd. Izgleda da Ministarstvo privrede nije usvojilo projekat rekonstrukcije Pogače, jer je u maju 2014. godine lokalna vlast najavila da će rekonstruisati gradski trg tako što će da uzme kredit za kapitalne projekte u iznosu od oko 200 miliona dinara, a da će oko 135 miliona biti potrošeno za novi izgled Pogače.

Kristina Demeter Filipčev

 

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija