U 12 gradova u Srbiji: Noć istraživača 30. septembra

  08 septembar 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sedma Noć istraživača održaće se 30. septembra u 12 gradova Srbije sa ciljem da promoviše nauku i da je na zanimljiv način približi najmladjima, najavljeno je u sredu 7. septembra.

Moderatorka Noći istraživača Zorana Minčić je na konferenciji za novinare rekla da se istovremeno sa održavanjem te manifestacije u 12 gradova u Srbiji paralelno održava i 11. Evropska noć istraživača u 250 gradova.
"Noć istraživača, koja će se održati u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu, Požarevcu, Petnici, Indjiji, Zrenjaninu, Šapcu i Subotici, želi da ukaže deci na koje sve načine naučnici menjaju svet na bolje", rekla je Minčić.

Prema njenim rečima, u prošlogodišnjoj Noći istraživača učestvovalo je 1,1 milion građana zajedno sa 18.000 istraživača u 280 gradova Evrope i sveta.
Predstavnik Delegacije EU Štefan Hudolin je rekao daje ta manifestacija popularan događaj u svetu jer pruža priliku da se mladi upoznaju sa novim dostignućima u nauci a da se kroz učenje i zabave.
"Prva Noć istraživača održana je 2015. godine i finansirana je iz programa "Horizon 2020", koji predstavlja najveći program EU za istraživanje i inovacione delatnosti" rekao je Hudolin.

On je dodao da EU od 2001. godine kroz različite projekte pomaže gradovima kroz neophodna sredstva.
U Srbiji pod imenom Noć istraživača postoje dva projekta: Refokus (Refocus) i Kull end Hot (Cool&Hot).
Istraživači će u Beogradu dočekati posetioce na Kalemegdanu, na Savskom šetalištu, u Muzeju Vuka i Dositeja, Francuskom institutu i Baranoja kafe baru a u Novom Sadu u tržnom centru Big.

Beta

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija