Uspela peticija „Glasaj za bebe“: Oprema i hrana za bebe uskoro jeftinija?

  23 mart 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Peticija „Glasaj za bebe“ za ukidanje PDV-a i ograničavanje trgovačkih marži na bebi opremu i hranu, koju je potpisalo više od 182.000 građana, predata je 16. marta Skupštini Srbije, a potom su se organizatori akcije „Glasaj za bebe“ na sastanku sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrom poljoprivrede i trgovine Dušanom Petrovićem dogovorili o načinima pomoći roditeljima.

Rečeno je da je Vlada pripremila dva predloga za rešenje problema PDV-a koji mogu da pomognu da se ostvari cilj podnosioca peticije. Jedan predlog podrazumeva povraćaj iznosa PDV-a za nabavku opreme za bebe i može se relativno brzo primeniti, jer već postoje mehanizmi i iskustva sa drugim proizvodima i grupacijama stanovništva.
Drugi predlog je osnivanje fonda u koji bi se uplaćivao PDV na proizvode za bebe i iz koga bi bila upućivana finansijska pomoć svim porodicama s malom decom, međutim, priprema ovog predloga zahteva vreme.
Najavljeno je da je Vlada spremna da za desetak dana pripremi predlog izmene Zakona o PDV-u i uputi ga Skupštini na usvajanje, ali i da to verovatno neće biti moguće učiniti pre održavanja izbora u maju.
Jednim predlogom je predviđeno da će roditeljima od kupovine odeće, opreme ili hrane za bebe biti vraćan keš u iznosu plaćenog PDV-a: roditelji nakon kupovine moraju da sačuvaju fiskalni račun, na osnovu kog će moći da refundiraju novac u bilo kojoj od 145 filijala Uprave za trezor Ministarstva finansija, koje se nalaze u svakoj opštini. U narednom periodu bi trebalo da se donese uredba kojom će biti ograničene trgovačke marže na opremu i hranu za bebe, jer, kako je rekao jedan od organizatora akcije „nedopustivo je da zarada uvozničkog lobija na pelene i mleka za dohranu beba bude 200 do 300 posto“.
Organizatori peticije, osim Fonda B92 su i servis „Halo beba“, udruženje „Roditelj“, portal „Bebac“ i Mreža organizacija za decu Srbije, a građani su peticiju usmerenu na ukidanje PDV-a i ograničenje trgovačke marže, što bi opremu i hranu za bebe učinilo mnogo jeftinijom, potpisivali od 2. do 8. marta u više od 50 gradova Srbije, među kojima je bio i Bečej u kom su aktivisti Kancelarije za mlade prikupili 700 potpisa.
Ukoliko se ovi predlozi sprovedu u delo, dobit će, nadajmo se, imati roditelji i bebe, ali i još neki, jer je izborna trka počela. Gubitnici bi trebali da budu oni, koji na bebi opremi i hrani zarađuju sramnih 200-300 posto.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija