A gázkitörés okai egyelőre ismeretlenek - Szakértői véleményre várva

  06 april 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Múlt csütörtökön este az alsóvárosi ártézi kút fúrásakor mintegy 330 méter mélységből kitört a gáz, amit vasárnap hajnalra sikerült elfojtani. A kútfúrást a szőregi Vodoremont vállalat végezte, de a szanációhoz az újvidéki NIS különleges egységét kellett segítségül hívni. A gázkitörés okáról és a feltörő gáz pontos összetételéről ugyan hivatalos és pontos információk még nincsenek, de az eset kapcsán az elmúlt napokban több politikai megnyilatkozás is napvilágot látott.

Múlt pénteken még a Demokrata Párt helyi szervezetében, politikusként mondott az esetről véleményt Budislav Medurić alpolgármester és Dušan Jovanović, a községi képviselő-testület elnöke, akik akkor elhatárolódtak az eseményektől, és azt állították: a DP-t a kivitelező kiválasztásának folyamatába nem vonták be, és a pályáztatást átláthatatlannak, a kútfúrásról hozott döntést pedig elhamarkodott kampányfogásnak minősítették. Akkori állításukat hétfői sajtótájékoztatójukon is megismételték azzal a különbséggel, hogy ezúttal önkormányzati tisztségviselőkként, hivatali irodájukban vállalták véleményüket.
- Nem lehet a felelősséget a Vodokanal Közvállalatra hárítani, mert ők a közbeszerzési pályáztatás jogát átruházták az önkormányzatra, ugyanis a kútfúrásra a községi kasszából biztosítottak pénzt. Nem természeti katasztrófa, hanem gondatlanság történt - állította az alpolgármester, Börcsök Ferenc, a Vodokanal igazgatóbizottságának az elnöke pedig arról tájékoztatta az újságírókat, hogy a vállalat igazgatóbizottsága nem tudott a közbeszerzési eljárásról.
Valamivel később Knézi Péter polgármester reagált a koalíciós partner állításaira, és azt mondta: a kispadról mindig könnyű kritizálni.
- Hogy a közvetlen munkatársaim az ügy kapcsán pártszínekben nyilvánulnak meg, az őket minősíti - ezt a nem kollegiális hozzáállást tartom én felelőtlen kampányfogásnak. Én a három nap alatt nyolc órát aludtam, az alpolgármester viszont alig mutatkozott a helyszínen, ez köztünk a különbség - jelentette ki a polgármester, aki szerint nem felel meg a valóságnak, hogy a DP nem tudott a kútfúrásról. Knézi Péter a történtek okairól nem kívánt nyilatkozni, ennek megállapítását szakértőkre bízza az önkormányzat.
A polgármester azt is kijelentette: a kútfúrást – más helyszínen – nem adja fel, de új talajelemzést kell végezni, ugyanis a 2007-es kutatás eredményei a jelek szerint máris elavultak.

F.R.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija