Odštampajte ovu stranicu

Otvoren adaptirani podrum biblioteke: Ulaganje u građansko društvo

  22 jun 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ceremonija svečanog otvaranja podrumskog prostora u zgradi Narodne biblioteke upriličena je u utorak, i time je završena višegodišnja rekonstrukcija i adaptacija zgrade biblioteke, koja je počela 2008. godine i odvijala se do ove godine u fazama.

U prisustvo mnogih zvanica i posetilaca, crvenu vrpcu presekla je Eržebet Kinka, v.d. direktora biblioteke zajedno sa Ištvanom Pastorom, potpredsednikom vojvođanske vlade (SVM) i Imreom Kernom, zamenikom direktora Fonda za kapitalna ulaganja (SVM), koji je i finansirao adaptaciju podruma biblioteke. Potom su učenici Osnovne škole „Sever Đurkić“, srednjih škola, pobednici takmičenja i članovi MKD „Petefi Šandor“ izveli prigodan kulturno-umetnički program.
Direktorica biblioteke je rekla da je planirano da se sanacija i adaptacija podruma započne i završi 2008. godine, ali brojne prepreke su prekidale i usporavale rad i zahtevale dodatna finansijska sredstva. Fond za kapitalna ulaganja ukupno je obezbedio 4,2 miliona dinara, a lokalna samouprava, oko milion dinara. „Završetak sanacije podruma pada na značajan datum koji ćemo na ovaj način obeležiti. Naime, pre 150 godina, 1. avgusta osnovana je prva srpska čitaonica u Bečeju. Ovaj značajan jubilej dokazuje da je stanovnicima Bečeja bila važna čitaonica, odnosno biblioteka, čitanje i druženje uz kulturne programe. Biblioteka je danas informacioni centar, oduvek je bila i ostaće temelj obrazovanja i samoobrazovanja, i ubuduće će biti nezamenljivi stil učenja, riznica bez koje ne možemo govoriti o kulturi“, rekla je Kinka. Adaptirani podrum ima 90 kvadratnih metara korisne površine i planira se da se kulturna dešavanja tokom leta održavaju upravo u tom prostoru.
U podrumu će naći mesto i zavičajna zbirka, a tu će se okupljati i zavičajni pisci i pesnici, a u delu tog prostora biće i knjigoveznica. Naravno, za sve to je potrebno još novca.
Prisutnima se obratio i Ištvan Pastor: „Želim da vam se obratim i kao predsednik SVM-a, ali istovremeno i kao potpredsednik pokrajinske vlade i potpredsednik Upravnog odbora Fonda za kapitalna ulaganja. Mislim da je investicija u zgradu biblioteke simboličan prikaz toga što nam se dešavalo od 2007. godine kada je nastao Fond za kapitalna ulaganja, koji je radio tako da smo permanentno nailazili na ’podzemne vode’, na ’podrume’ i da smo stalno morali da tražimo saglasnosti, obećanja, dozvole da bismo mogli da napravimo korak dalje. Za nepunih pet godina trebali smo dobiti oko 100 milijardi dinara, a dobili smo oko 40 milijardi, ostalo je otišlo kroz kanale, podzemne vode i verovatno završilo negde drugde. Ali, zahvaljujući iznosu od 40 milijardi dinara, mislim da smo ostavili upečatljiv i nezaobilazan trag. U ovu zgradu je uloženo oko 7 miliona dinara, jer je adaptacija podruma samo jedan deo investicije, drugi deo je na tavanu koji je već okončan, u vrednosti oko 3,7 miliona dinara. Imamo i većih investicija u Vojvodini, u puteve, kanalizaciju, vodovod, u industrijske parkove, škole, crkve i druge objekte, ali mislim da je ulaganje u biblioteku kapitalno ulaganje bez obzira na iznos, zato što je to opredeljenje da se gradi građansko društvo, da se da dodatni značaj kulturi, ljudskoj misli, bogaćenju novih pokoljenja, da se stvori društveni prostor u kojem će se ljudi sretati, učiti, družiti, razmenjivati informacije. Sa tog aspekta reč je o kapitalnom ulaganju“.
Posetioci biblioteke mogli su da pogledaju izložbu fotografija podruma iz prethodnog perioda koja je bila postavljena na ulazu adaptirane prostorije.

LJ.M.