Dramski studio Gradskog pozorišta: Početak pozorišne sezone

  26 oktobar 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dečjim dvojezičnim mjuziklom „Čudesna kocka“, koji su prošlog četvrtka izveli članovi Dečjeg dramskog studija Gradskog pozorišta, otvorena je pozorišna sezona u Bečeju.

Predstava „Čarobna kocka“ je prikazana na „Majskim igrama“ na kojima je osvojila četiri nagrade, među kojima su „Srebrni paž“ i nagrada za najbolju originalnu muziku. Odlične kritike je dobila i na međunarodnom festivalu „Maslačak“ u Sisku u Hrvatskoj, a članovi Dečjeg dramskog studija su sa „Čarobnom kockom“ otvorili ovogodišnje „Zmajeve dečje igre“ u Novom Sadu.
Dečje drame u Kreativnom centru Gradskog pozorišta postoje više od deset godina, a tokom septembra, kao i svake godine, se primaju nove generacije polaznika u Školu glume (od prvog do četvrtog razreda osnovne škole), zatim u Dečji dramski studio (od petog do osmog razreda) i u Dramski studio mladih (srednjoškolci i mladi), a postoji i večernja scena (glumci amateri).
„Upis je završen 1. oktobra, što ne znači da se zainteresovani još uvek ne mogu prijaviti. Ukupno u svim dramama ima preko 70 dece i mladih. Ove godine, zbog materijalnih (ne)uslova naplaćuje se mesečna članarina po 200 dinara za Školu glume i isto toliko za Dečji dramski studio. Iz tog novca ćemo opremiti predstave, a to su elementarne stvari za kostimografiju i scenografiju. To nije dovoljno da se predstave opreme onako kako bi trebalo. Drago mi je da je ova novina naišla na odobravanje roditelja, koji su spremni da pomognu da pozorište i dalje funkcioniše i da se prave predstave. Kreativni centar Gradskog pozorišta insistira i na predstavama na mađarskom jeziku, međutim, tu imamo problem jer je za sada prijavljeno šestoro mlađih ljudi u Dramski studio mladih. Ovom prilikom pozivam sve zainteresovane da dođu, da se jave. Sa njima bi radila glumica Judit Ferenc iz Novog Sada, koja je u Bečeju već radila predstave na mađarskom jeziku. Tu je i Igor Pavlović iz Novog Sada koji bi radio novu predstavu sa decom od petog do osmog razreda namenjenu za ’Majske igre’. Bečejska glumica Aneta Tucakov vodi Dramski studio mladih i asistent je reditelja predstave ’Čudesna kocka’, dok sam ja zadužena za Školu glume i druge grupe Dramskog studija mladih, to su srednjoškolci i stariji“, rekla je Mirjana Kolundžić-Kuzmanović, koordinatorka Kreativnog centra.
Što se tiče planova za ovu pozorišnu sezonu, prema njenim rečima postoji veliki nesklad između željenog i mogućeg: „Planovi su da se postojeće predstave što više igraju u Bečeju i na gostovanjima, tu pre svega mislim na predstavu ’Čudesna kocka’ i na predstavu ’Rebus’ Dramskog studija mladih, a tzv. večernja scena igra predstavu ’Šumica’. Imamo pozive za gostovanja ali nevolja je u tome što nemamo para za prevoz. Zato ćemo pokušati da igranjem u našem gradu, naplaćivanjem ulaznica sami zaradimo pare za put na gostovanja“, kazala je koordinatorka Centra.
Inače, dva bivša člana Kreativnog centra, Slobodan Vasić i Miloš Blažin su ove godine uspeli da se upišu na Akademiju u Novom Sadu, na smer produkcija. Na tom smeru se u klasu prima pet kandidata, od kojih su dva iz Bečeja i potekli su iz Dramskog studija.
Škola glume je počela da radi, planira se da deca odigraju „Malu princezu“ po tekstu Ksenije Stojanović u februaru ili martu naredne godine.
Dečji dramski studio igra predstavu „Čudesna kocka“, a u planu je i predstava namenjena za „Majske igre“.
Dramski studio mladih na repertoaru ima aktuelnu predstavu „Rebus“, a u narednom periodu će se raditi obnova dve predstave, „Sve što ste oduvek želeli da znate o seksu, a niste smeli da pitate“ po tekstu Vudija Alena i „Gavrilo“ po tekstu i u režiji Mirjane Kolundžić-Kuzmanović, sa kojom bi trebalo da učestvuje ne Festivalu omladinskih teatara u Beloj Palanci u decembru. Članovi Dramskog studija mladih će i ove godine pripremiti novogodišnju predstavu „Novogodišnja uspavanka“ po tekstu i u režiji Mirjane Kolundžić-Kuzmanović.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija