IZBOR DIREKTORA NARODNE BIBLIOTEKE BEČEJ: VD direktora istovremeno i direktor

  26 oktobar 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na sednici Skupštine opštine Bečej 9. oktobra odbornici su doneli odluku o prestanku funkcije vršioca dužnosti direktora Narodne biblioteke Bečej Eržebet Kinki, a na njeno mesto imenovana je Izabela Šormaz, profesorka razredne nastave, do, kako se navodi u skupštinskom materijalu, imenovanja direktora Narodne biblioteke, a najduže na godinu dana. Podsetimo, Kinka je nekoliko godina obavljala funkciju vršioca dužnosti direktora, a obrazloženje za prestanak te funkcije je da Zakon o lokalnoj samoupravi ne omogućuje osobama, koje su, recimo, odbornici, da obavljaju direktorske poslove. Kinka je postala odbornica u lokalnom parlamentu 3. jula sa izborne liste Saveza vojvođanskih Mađara.

Interesantno je, međutim, da je 9. oktobra imenovan novi v.d. direktora biblioteke, jer za tim nije bilo potrebe. Naime, Upravni odbor Narodne biblioteke (Đerđ Lajber, Dijana Sabo, Erika Ružik, Magdolna Radivojević i Oršolja Dupak) je 5. septembra raspisao konkurs za izbor direktora koji je okončan 30. septembra. Do 9. oktobra, kada je održana sednica Skupštine opštine, mogao je da bude izabran direktor biblioteke i nije bilo nužno da bečejski poslanici imenuju vršioca dužnosti. Takođe se postavlja pitanje zašto se čekalo tri meseca da se donese rešenje o prestanku funkcije v.d. direktora Eržebet Kinki.
O postupku raspisivanja konkursa i izboru kandidata za direktora Narodne biblioteke, predsednik Upravnog odbora ove ustanove Đerđ Lajber, koji je član i konkursne komisije, rekao je da je konkurs bio objavljen u listovima Dnevnik i Mađar So, na srpskom i mađarskom jeziku, i na oglasnoj tabli Nacionalne službe za zapošljavanje u Bečeju. Prema njegovim rečima za posao direktora konkurisalo je pet osoba, ali su dva kandidata imala nepotpunu dokumentaciju.
„Razmotrili smo tri molbe i na osnovu programa rada koje su kandidati priložili, doneli smo odluku i kao Upravni odbor dali predlog Skupštini opštine da imenuje Izabelu Šormaz za direktora. To je sve još u toku. Sad čekamo da vidimo da li će neko prigovoriti na našu odluku. Imamo jednu žalbu koju sam 17. oktobra video. Rok za razmatranje žalbe je 15 dana od primanja rešenja, u stvari mi rešenje nismo ni dostavili, samo smo poslali obaveštenje kandidatima o izboru direktora, jer rešenje dostavlja Skupština opštine koja imenuje direktora u ovom slučaju“, objasnio je Lajber.

Promocija knjige: „Šta to huči u Bečeju“

U Narodnoj biblioteci 10. novembra biće održana promocija knjige Vidosava Jankovića „Šta to huči u Bečeju“. Promocija počinje u 14.45 časova, jer je 10. novembra 1968. godine baš u to vreme počela erupcija gasa u Medenjači, o čemu je i reč u knjizi.
Knjigu je priredio i lektorisao mr Boško Brzić iz Budisave, koji će, zajedno sa autorom knjige govoriti o tom događaju. Organizator promocije je kompanija NIS Gaspromnjeft.

Na konstataciju da je Izabela Šormaz na Skupštini opštine postavljena na mesto v.d. direktora u trenutku kada je „zatvoren“ konkurs za izbor direktora, Lajber je odgovorio da to nema veze jedno sa drugim.
„Skupština je trebala to ranije da uradi (da konstatuje prestanak funkcije v.d. direktora Eržebet Kinke i da imenuje novog direktora), a nije uradila, međutim, nije moje da ocenjujem da li je to dobro ili nije. Kad je utvrđen odbornički mandat Eržebet Kinke, ona je trebala da bude razrešena funkcije v.d. direktora biblioteke na istoj ili na sledećoj sednici Skupštine opštine i trebalo je imenovati novog v.d. direktora. To nije urađeno. Tek na 5. sednici Skupštine je to urađeno. U međuvremenu Upravni odbor, koji je imenovala Skupština opštine, na svojoj prvoj sednici se suočava sa problemom da dotadašnji v.d. direktora najavljuje svoj odlazak sa te funkcije i odlazak u penziju. Onda smo na Upravnom odboru doneli odluku da raspišemo konkurs. Oko konkursa smo konsultovali i pravnu službu Skupštine opštine i člana Opštinskog veća za kulturu, obrazovanje i civilne organizacije, i na osnovu toga je donesena odluka o raspisivanju konkursa. Konkurs je raspisan u duhu zakona i propisa koji važe za kulturu i za bibliotekarski deo. Na osnovu toga smo dali rok do 30. septembra. Sastali smo se 2. ili 3. oktobra i na osnovu molbe i programa koji su dostavili kandidati, doneli smo odluku o tome koga predlažemo Skupštini opštine za direktora ove ustanove. Sasvim je slučajno da su v.d. direktora i kandidat za direktora ista osoba. Mogli smo mi da donesemo i neku treću odluku. Mi smo doneli ovu odluku ne znajući tada da će Šormaz biti imenovana za v.d. direktora, ona je kasnije imenovana na tu funkciju. Zaista nismo znali“, rekao je Lajber. O daljem toku događaja, on je rekao: „Šormaz sada radi u biblioteci dok ne bude tok konkursa doveden do kraja. Kad bude doveden do kraja, završnu reč ima lokalni parlament. U međuvremenu smo tražili i mišljenje od Nacionalnog saveta Mađara, pošto i to moramo jer je biblioteka ustanova koja je u ingerenciji i Nacionalnog saveta. Savet mora u roku od osam dana da da svoje mišljenje o kandidatu za direktora. Ako bude dao pozitivno mišljenje, ovaj postupak će se privesti kraju. Međutim, ako žalba jednog od prijavljenih na konkurs za direktora bude stigla i na sud, sve će to potrajati“.
Jedan od uslova konkursa za izbor direktora Narodne biblioteke bio je da kandidat ima tri godine rada u kulturi. Prema mišljenju predsednika Upravnog odbora biblioteke to ne podrazumeva rad u ustanovama kulture, nego u kulturi, da se nigde ne navodi da taj rad mora da bude u bibliotekarskoj delatnosti, te da je izabranom kandidatu uzeto u obzir to što ima dugogodišnji rad u prosveti u čijim programima je, kako je rekao, kultura kao osnova.

LJ.M.Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija