U Narodnoj biblioteci: Uskoro 500 novih knjiga na srpskom jeziku

  09 novembar 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Narodna biblioteka u Bečeju će uskoro biti bogatija za oko 500 novih naslova sa Sajma knjiga u Beogradu, na koji su pored kompletnog kolektiva biblioteke išli i predstavnici škola i drugih ustanova, kao i zainteresovani građani.

„Smatrali smo to važnim korakom, jer zaposleni u biblioteci godinama unazad nisu imali na ovaj način organizovanu kolektivnu posetu Sajmu knjiga, a iskoristili smo to i da pozovemo sve koji su sarađivali sa bibliotekom, donatore, građane koji su mnogo knjiga donirali iz svojih ličnih fondova, saradnike iz medija, vaspitno-obrazovnih i drugih kulturnih ustanova, da na taj način učvrstimo postojeću ili uspostavimo novu saradnju. Odazvalo se 47 osoba, za koje je biblioteka iz sopstvenih sredstava obezbedila ulaznice. Na sajam smo išli pripremljeno, svako iz kolektiva je imao plan obilaska izdavača i iznos na raspolaganju za ugovaranje kupovine knjiga. Uzeli smo u obzir informacije koje imamo na osnovu analiza potreba čitalaca, a pratili smo i standarde koji nalažu koliko naslova treba da nabavimo, ne samo beletristiku nego i drugu literaturu, jer je fond te vrste prilično siromašan“, rekla je v.d. direktora Izabela Šormaz.
Od osam izdavača je naručeno 500 knjiga u iznosu od 212.783 dinara. Knjige treba da stignu u biblioteku tokom novembra.
Prema rečima v.d. direktora biblioteke, fond knjiga u biblioteci bi, prema standardima, godišnje trebao da bude bogatiji za 4.500 knjiga i za to je ove godine bilo planirano 3,1 milion dinara, međutim, u budžetu opštine je odobreno samo 1,7 miliona dinara.
„Ove godine je svega 70.000 dinara potrošeno za nabavku knjiga sa tog konta. Stizale su knjige i iz drugih izvora, iz donacija i od Ministarstva kulture, ali sa konta, koji opština mora da ulaže kao kapitalnu investiciju u intelektualna dobra, zaista je malo novaca potrošeno. Osnivač naše ustanove mora da ima u vidu da su i knjige kapitalna ulaganja, a ne samo zidovi. Ovog puta smo kupili sve knjige na srpskom jeziku, jer su donacije bile pretežno knjige na mađarskom jeziku, s obzirom na to da je prethodno rukovodstvo uspostavilo dobru saradnju sa međunarodnim organizacijama i bibliotekama iz Mađarske. Planiramo da do kraja godine nabavimo veću količinu knjiga i na mađarskom jeziku“, rekla je Šormaz i dodala da je uspostavljena dobra saradnja sa izdavačkim kućama sa kojima će u narednom periodu biti organizovane književne večeri u bečejskoj biblioteci.
Ona je rekla da je broj članova biblioteke u Bečeju na odeljenju za odrasle približno isti kao prošle godine (oko 1.200 članova), ali da je broj članova na dečjem odeljenju opao, krajem prošle godine ih je bilo 867, a krajem septembra ove godine 323, i zato će zaposleni u biblioteci da se potrude da privuku veći broj mladih: „Recimo, u Bačkom Perovom Selu ima 363 člana, od toga 237 dece iz osnovnih škola. Mislim da taj model treba primeniti u Bečeju i u drugim ograncima u naseljenim mestima. Smatram da novim metodama, aktivnostima i višestrukom saradnjom sa vaspitno-obrazovnim i drugim ustanovama taj broj može da se poveća, tako da ćemo uskoro imati sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola i verujem da ćemo pronaći model na koji način da privučemo veći broj mladih, jer to automatski omogućuje i nabavku većeg broja knjiga. Planiramo da obučavamo i roditelje o značaju čitanja u intelektualnom razvoju dece, nabavićemo i specijalne knjige za rani uzrast, odnosno rani razvoj dece“, rekla je Šormaz.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija