Ministar poljoprivrede je obećao - država će da reši pitanje PIK-a: Pokrajinska administracija traži plan „spasavanja“ kombinata

  08 februar 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministar poljoprivrede Go-ran Knežević je pre nedelju dana rekao da će država da reši pitanje PIK-a „Bečej“ u stečaju. To je potvrdio i predsednik opštine Bečej Vuk Radojević, koji je pre nekoliko dana rekao da je u razgovoru sa ministrom poljoprivrede dobio uveravanja da će država da pomogne da PIK „Bečej“ opstane. Za sada, međutim, nema informacija o tome na koji način će država da pomogne kombinatu. Verovatno se ne radi o ideji da sedam kombinata iz Srbije, među kojima bi možda bio i PIK, proda Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Inače, u drugoj polovini januara u pisanoj izjavi Knežević je naveo da sporazum Srbije sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima u oblasti poljoprivrede predviđa „rešavanje pitanja 7 propalih poljoprivrednih kombinata u stečaju i restrukturiranju (UAE kupuje 80% učešća u zajedničkoj firmi za 100 miliona evra pri čemu cenu po hektaru zemlje plaćaju 12,5 hiljada evra i 15 hiljada evra)“ itd.

Bez obzira na uveravanja Kneževića o rešavanju pitanja PIK-a, o sudbini kombinata danas se ne zna ništa više nego pre dve godine, kada je država pokrenula tzv. namenski stečaj. O tome šta će biti sa kombinatom trebalo bi da odluče poverioci, kojih ima više od 2.000. Međutim, ročište poverilaca na kojem oni treba da se izjasne o sudbini PIK-a (da li će prihvatiti ili ne plan reorganizacije kombinata) odloženo je već nekoliko puta, poslednji put sredinom decembra, kada su oni kojima PIK duguje (po poslednjim verzijama, dostupnim javnosti, radi se o dugovima u iznosu od 70 miliona evra) trebali da donesu konačnu odluku o sudbini poljoprivrednog kombinata: da li će da bankrotira ili će biti usvojen plan reorganizacije. Novo ročište poverilaca zakazano je za mart mesec i to je, nadajmo se, poslednji dan D, što se tiče odluke o tome šta će biti sa ovom firmom koju je država pre oko pola decenije prodala konzorcijumu koji su činili firma beogradskog biznismena Đorđija Nicovića (u Srbiji ima nekoliko upropašćenih firmi koje je on privatizovao) i investicioni fond sa (egzotičnih) Britanskih devičanskih ostrva.
Do održavanja ročišta poverilaca može samo da se nagađa o tome šta je mislio Knežević kada je rekao da će pitanje PIK-a biti rešeno, ukoliko on ne ponudi jasan plan. Takav plan je 2. februara zatražio i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, koji je bio na čelu državne komisije koja je trebala da nađe načina za sanaciju kombinata. „Izjava ministra poljoprivrede Gorana Kneževica da će država rešiti pitanje Poljoprivredno industrijskog kombinata ’Bečej’ ohrabruje, s obzirom na neshvatljivo ignorantski odnos bivšeg ministra poljoprivrede i dosadašnje pasivno ponašanje aktuelnog ministra u vezi sa sudbinom ovog poljoprivrednog giganta. Imajući u vidu da je radna grupa Vlade Vojvodine, na čijem sam čelu, pre dve godine inicirala pokretanje namenskog stečaja u ovom kolektivu, stabilizovala proizvodnju, očuvala radna mesta i sačinila plan reorganizacije, koji je garantovao opstanak PIK-a ’Becej’, pozivam ministra Kneževića da upozna javnost sa svojim planom, kako bi se uverili da i on garantuje ostvarenje ciljeva koje je garantovao plan reorganizacije koji je imao podršku Vlade Vojvodine“, piše u reagovanju Vasina. Vasinova rečenica o očuvanju radnih mesta ipak nije sasvim tačna, jer je krajem prošle godine više od 120 zaposlenih u PIK-u dobilo otkaz, bez obećane otpremnine. Inače, planirano je otpuštanje 400 radnika od aktuelnih 1.400-1.500 (javnost ne zna tačan broj zaposlenih), uz otpremnine.

Plan reorganizacije

U planu reorganizacije PIK-a navodi se između ostalog da sprovođenje stečajnog postupka bankrotstvom (namirenja poverilaca prodajom imovine ili prodajom PIK-a) neće obezbediti adekvatno i efikasno namirenje svih poverilaca, s obzirom na to da je PIK pojeo svoj kapital. Od 2008. godine naovamo PIK ima izrazitu tendenciju pada realizacije prihoda, sa 4,9 milijardi dinara u 2008. na 3 milijarde u 2010, kao i konstantno pogoršanje poslovanja ostvarujući najveći neto gubitak u poslovanju od 1,3 milijarde dinara 2010. godine, što predstavlja gubitak iz osnovne aktivnosti od 40% (poslovni prihod). Istovremeno sa padom prihoda rasla su i zaduživanja kombinata, te je iznos ukupnih obaveza krajem 2010. bio 7,6 milijardi dinara. Ukupna dospela potraživanja poverilaca PIK-a na dan otvaranja stečaja (april 2011. godine) su bila 5,45 milijardi dinara, od čega najveći deo čine potraživanja banaka (3,9 mlrd RSD sa obezbeđenjem na imovini PIK-a u iznosu od 3,5 mlrd RSD potraživanja). PIK ima i 4,4 milijardi dinara uslovnih nedospelih potraživanja, pisalo je u planu reorganizacije.
Planom reorganizacije predviđena ključna mera je konverzija potraživanja, a ključno sredstvo za primenu te mere predstavlja kapital PIK-a, piše u planu reorganizacije i dodaje se da je procenjena vrednost kapitala negativna (!). Plan reorganizacije predviđa mere za potpuno namirenje potraživanja svih poverilaca u postupku reorganizacije i to u roku ne dužem od 180 dana od dana pravnosnažnosti Rešenja o potvrđivanju usvajanja plana reorganizacije: konverzijom potraživanja u kapital i novčanim namirenjem poverilaca.

Vasin je ranije, u novembru prošle godine, podsetio na to da je Vlada Vojvodine pre dve godine napravila plan reorganizacije PIK-a. Planirano je povećanje vlasničkog udela države u kombinatu konverzijom dugova preduzeća i plaćanje zakupa zemljišta novcem od letine. „To je bio koncept koji je obezbedio da zaposleni zadrže svoja radna mesta, a da broj zaposlenih bude regulisan kroz socijalni program i otpremnine. Taj plan je dao rezultate, PIK ’Bečej’ je uspeo da redovno isplati primanja zaposlenima, iako na nivou minimalnih, i da servisira deo obaveza“, rekao je Vasin u novembru. U to vreme je rekao i da su upućeni zahtevi Vladi Srbije i Ministarstvu poljoprivrede da se u kratkom roku izjasne o tome šta nameravaju da učine sa kombinatom, navodeći da bi bilo dobro da se sprovede plan reorganizacije kombinata.
Interesantno je da je nakon izrade plana reorganizacije, država saznala da je državni udeo u kombinatu (dugovi za zakup zemlje, za poreze itd.) manji nego što se mislilo, te da država ne može da postane većinski vlasnik PIK-a, osim ako otkupi potraživanja banaka. Takav plan je i postojao pre promene vlasti.
Međutim, izgleda da ima i drugačijih planova, naime, nedavno su predstavnici sindikata PIK-a za jedan državni medij izjavili da je ideja da 20 odsto duga PIK-a postane vlasništvo države a preostalih 80 posto bi kombinat otplaćivao u narednih 10 godina s dve godine perioda mirovanja.
Jedini čovek koji može da otkloni nedoumice i da kaže šta država planira da uradi sa PIK-om „Bečej“ je ministar poljoprivrede. On se do srede, kada se zaključuje ovaj broj Mozaika, nije oglasio.
Doduše, nedoumice može da otkloni i jedna grupa – poverioci – na ročištu poverilaca u martu. Tako se, naime, radi sa preduzećima u stečaju, odlučuju oni, kojima to preduzeće duguje, a ne država. Tako je bilo i sa drugim, loše privatizovanim bečejskim preduzećima kao što su „8. oktobar“, Fadip itd. Te firme i njihove zaposlene niko nije spasavao.

B.M.Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija