PRIMEDBE NA NACRT ZAKONA: Povlačenje države iz medija

  22 mart 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Posle Novog Sada, Novog Pazara, Niša u utorak je u Beogradu održana završna javna rasprava o nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima na kojoj se i pored toga što nacrt zakona predviđa povlačenje države iz medijske sfere, moglo čuti od predstvanika medijske zajednice da je predlog zakona nedorečen i restriktivan i da u pojedinim delovima sadrži kontradiktorna rešenja i da favorizuje državne medijske kuće.

Šef Delegacije Evropske unije Vensan Dežer je na javnoj raspravi rekao da je povlačenje države iz medija veoma važno i da se ne sme dozvoliti prikriveno državno finansiranje medija.
„To je pitanje ravnopravnosti. Ne možemo dozvoliti da privatni mediji budu u neravnopravnom položaju sa medijima koji su u državnom vlasništvu. Veoma je važno da Ministarstvo kulture pažljivo prati period tranzicije, pošto se ne sme dozvoliti prikriveno državno finansiranje medija”, istakao je Dežer.
Ministar kulture i informisanja Srbije Bratislav Petković rekao je da nacrt zakona obezbeđuje povlačenje države iz medija.
„Više neće biti državnog pritiska na medije, država će biti odgovorna i vodiće računa o javnom interesu”, rekao je Petković.
Direktor Novinske agencije Fonet Zoran Sekulić je rekao da je nacrt zakona načelno dobar ali da postoje zamerke, kao i da predstavnici medija nisu od početka bili uključeni u pripremu zakona, koja je počela u oktobru prošle godine, već su se uključili u januaru.
Predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Saša Mirković je rekao da se Medijska zajednica protivi produženju roka za povlačenje država iz vlasništva i privatizaciju nakon 31. decembra 2014. godine.
Član radne grupe Ministarstva kulture i informisanja za pripremu medijskih zakona Aleksandar Avramović je rekao da će biti donet novi pravilnik o privatizaciji lokalnih medija umesto važećeg iz 2006. godine i da zakon predviđa dva modela privatizacije, podelu vaučera zaposlenima i prodaju strateškom partneru.
On je istakao da će u zakon ući odredba koja će obezbediti da republika i lokalne samouprave “obezbede dovoljno novca za javno informisanje”.
Kao mogući model za obavezni nivo izdvajanja iz lokalnog budžeta on je naveo formiranje skale izdvajanja u zavisnosti od visine budžeta.

(Beta)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija