Slučaj „Srbijagas“: „Otvorena“ vrata za tužilaštvo

  05 april 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zbog nepravilnosti utvrđenih u kontroli finansijskih izveštaja o poslovanju „Srbijagasa“ u 2011. godini, 22. marta Državna revizorska institucija (DRI) podnela je Prekršajnom sudu u Novom Sadu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv direktora javnog preduzeća „Srbijagas“ Dušana Bajatovića zbog nepoštovanja pojedinih odredaba Zakona o javnim nabavkama. Najavljeno je da će nakon razmatranja izveštaja koji je dostavljen Skupštini Srbije i „Srbijagasu“, DRI preduzeti dalje mere. „Srbijagas“ ima rok od 90 dana da dostavi DRI izveštaj o otklanjanju nepravilnosti koje su utvrđene u reviziji finansijskih izveštaja tog preduzeća za 2011. godinu.

Javno preduzeće „Srbijagas“ saopštilo je da će u zakonskom roku otkloniti sve nepravilnosti.
Povodom revizije finansijskih izveštaja „Srbijagasa“ iz 2011. godine ministarka energetike je, u Bečeju, izjavila da je iznenađena rezultatima izveštaja državnog revizora, posebno zbog toga što je u pitanju samo prekršajna prijava, a govori se o veoma velikom iznosu, o 46 milijardi dinara.

Povlašćena cena gasa za Srbiju?

Prošle nedelje je „Srbijagas“ potpisao dugoročni ugovor sa „Gaspromom“ o isporukama ruskog gasa za srpsko tržište do kraja 2020. godine. Posle potpisivanja ugovora u Vladi Srbije, prvi čovek „Gasproma“ Aleksej Miler izjavio je da će Srbija imati povlašćenu cenu gasa koja je 13 odsto niža od sadašnje i da su garantovane isporuke od 1,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

„Nisam sigurna da to jeste put ka restrukturiranju ’Srbijagasa’ i ka boljem poslovanju. ’Srbijagas’ je u ozbiljnim problemima, verujem da jesu otvorena vrata da i drugi organi pogledaju poslovanje ovog preduzeća. Verujem da će tužilaštvo imati posla u ’Srbijagasu’, 46 milijardi dinara nije malo, pa i da je jedan dinar u pitanju, u pitanju je dinar iz državnog budžeta, novac građana Srbije“, rekla je Mihajlović.
Na pitanje novinara da li će se tražiti ili se očekuje ostavka direktora „Srbijagasa“ Dušana Bajatovića, Mihajlović je odgovorila da vlada postavlja i razrešava direktore javnih preduzeća, ali da očekuje da u narednom periodu na osnovu izveštaja tima za borbu protiv korupcije i izveštaja DRI, „otvore vrata za delovanje tužilaštva“.
Ministarka Mihajlović je rekla da je plan restrukturiranja „Srbijagasa“ pripremljen (tzv. sporedna preduzeća da se „sklone“ iz „Srbijagasa“ i konsolidacija preduzeća). Dugovi „Srbijagasa“ prelaze milijardu evra.

LJ.M.Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija