Novosti u Narodnoj biblioteci: Novi sajt, nove knjige, neki novi klinci

  09 avgust 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Narodnoj biblioteci u Bečeju ima niz novosti. Otvorena je stranica biblioteke na socijalnoj mreži, a nakon pola godine pripreme nedavno je postavljen i novi sajt ustanove (www.biblioteka-becej.rs).

„Pored Fejsbuk stranice, našim korisnicima je odnedavno dostupan i novi sajt, koji je dvojezičan i mnogo kvalitetniji nego stari. Nova internet stranica se sada redovno ažurira i članovima biblioteke, ali i ostalim građanima nudi niz pogodnosti, recimo imamo onlajn pristup preko kojeg može otići u virtuelnu biblioteku Srbije, može da se vidi naš ’Siren’ program, a potrudili smo se da sve nove knjige budu objavljene na sajtu, posebno na srpskom, posebno na mađarskom jeziku i za sve ogranke biblioteke (Bačko Petrovo Selo, Bačko Gradište i Radičević)“, rekla je direktorica biblioteke Izabela Šormaz i dodala da je ove godine nabavljeno mnogo novih naslova. Do sada je obrađeno 1.800 knjiga.

Cene članskih karata

Pojedinačna godišnja članska karta biblioteke za odrasle staje 400 dinara, porodična 600 dinara, a za studente i srednjoškolce ona iznosi 350 dinara. Učenici osnovne škole godišnju članarinu treba da plate 300 dinara, dok je članarina za predškolce besplatna.

„U prvom ciklusu smo nabavljali knjige na srpskom, a u junu i knjige na mađarskom jeziku. U oktobru ćemo ponovo kupiti knjige na srpskom jeziku. Ukupan iznos koji nam je na raspolaganju je tri miliona dinara, koji su ravnomerno podeljeni, po 1,5 milion dinara za nabavku knjiga na srpskom i isto toliko za knjige na mađarskom jeziku, s tim što će broj knjiga na mađarskom jeziku biti manji jer su mnogo skuplje zbog carine, pošto se uglavnom nabavljaju u inostranstvu zbog toga što u Vojvodini ima malo izdavača na mađarskom jeziku. Imamo i poklone, građanske donacije, do sada smo obradili blizu 600 knjiga. Biblioteka je u obavezi da rashoduje jedan broj knjiga i odlučili smo da rashodovane knjige damo našim korisnicima na poklon. Mislili smo da ćemo to raditi samo mesec dana. Međutim, to se pokazalo zanimljivo čitaocima i sada u holu biblioteke imamo ’kutak za razmenu’ gde nam ljudi donose i odnose knjige“, objasnila je Šormaz.

Letnje radno vreme

Od 1. jula do 1. septembra Narodna biblioteka u Bečeju funkcioniše po letnjem radnom vremenu. Ponedeljkom se knjige mogu iznajmljivati od 12 do 19 sati, dok su tokom prepodneva vrata biblioteke otvorena za korisnike koji dolaze da pročitaju dnevnu štampu ili žele da koriste besplatan internet. Od utorka do petka ova ustanova je otvorena od 7 do 14, a subotom od 8 do 12 časova. Pauza u prepodnevnoj smeni je predviđena od 10.30 do 11, a posle podne od 15.30 do 16 sati.

Direktorica biblioteke je rekla da je kupljen jedan novi računar za administrativne potrebe nabavnog odeljenja, a sa tog odeljenja je postojeći računar prebačen na knjižno odeljenje, tako da članovi biblioteke sada mogu da koriste još jedan računar i besplatni internet.
Drugačiji način funkcionisanja biblioteke je doprineo tome da biblioteka ima veći broj članova nego ranije. „Do 30. juna u biblioteku je učlanjeno 1.946 osoba, 636 više nego prošle godine. Drastično je povećan broj članova na dečjem odeljenju i to nam je izuzetno drago, jer smo radili i kampanje za upis dece. Imamo dobru savremenu literaturu da ih u ranom razvoju što više uključimo i razvijamo ljubav prema knjizi. Ovo je, kažu, prva godina od kada biblioteka radi, da tokom leta mnogomališana dolazi po knjige, a to govori i statistika“, rekla je Šormaz. 

LJ.M.

 

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija