Dopunjen dnevni red sednice Skupštine opštine: Sutra odluka o socijalnoj pomoći bivšim PIK-ovcima

  30 maj 2016
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Opštinsko veće lokalne samouprave predložio je dopunu dnevnog reda druge po redu sednice Skupštine opštine Bečej, te će sutra (31. maja) odbornici, osim postavljanja zamenika sekretara Skupštine opštine – predložena je diplomirana pravnica Marjana Dimitrov – i imenovanja članova radnih tela Skupštine opštine, doneti odluku i „о utvrđivаnju prоgrаmа prеvаzilаžеnjа stаnjа sоciјаlnе ugrоžеnоsti оdrеđеnе kаtеgоriје stаnоvništvа nа tеritоriјi оpštinе Bеčеј“ i rešenje о оtuđеnju grаđеvinskоg zеmlјištа (pаrcеlni brој 7792 k.o. Bеčеј).

Za nekadašnje rednike PIK-a „Bečej“ važna je odluka о utvrđivаnju prоgrаmа prеvаzilаžеnjа stаnjа sоciјаlnе ugrоžеnоsti, naime, time će se ozvaničiti nekoliko meseci najavljivana socijalna pomoć za one koji su u decembru prošle godine ostali bez posla u kombinatu i koji su i danas na evidenciji Službe za zapošljavanje.
Vlada Srbije je 15. aprila, nakon što su joj se zvaničnici Bečeja obraćali više puta, donela zaključak – pod oznakom „poverljivo“ – da se iz republičkog budžeta isplati jednokratna novčana pomoć „radi prevazilaženja izuzetno lošeg životnog standarda građana na teritoriji opštine Bečej“. Taj zaključak zaveden je u pisarnici opštine Bečej 26. maja (inače, oznaka tajnosti „poverljivo“, skinuta je sa zaključka vlade 24. maja).
Na osnovu ovog zaključka koji je potpisao predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, Skupština opštine Bečej bi sutra trebala da donese odluku o utvrđivanju programa prevazilaženja stanja socijalne ugroženosti odrđene kategorija stanovništva na teritoriji opštine Bečej i ta odluka treba da omogući da Centar za socijalni rad isplati pomoć bivšim zaposlenima PIK-a (novac će biti uplaćen u opštinski budžet i zatim transferovan na račun Centra).
Iznos socijalne pomoći za bivše PIK-ovce zavisi od njihovog radnog staža. Naime, oni koji su 15. decembra 2015. godine bili radno angažovani u PIK-u više od 25 godina, dobiće 12 prosečnih neto minimalnih zarada za januar-decembar 2015. godine, odnosno 252.648 dinara. Onima koji su radili više od 15 i manje od 25 godina biće isplaćeno 189.486 dinara, onima koji su radili više od 5 i manje od 15 godina, 126.324 dinara i onima koji su u PIK-u bili zaposleni više od jedne i manje od 5 godina 63.162 dinara.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija