Potpisani ugovori sa ličnim pratiocima: Deset pratilaca za 16 mališana

  19 februar 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Načelnik Opštinske uprave Zoran Kovač potpisao je ugovore sa ličnim pratiocima dece sa invaliditetom i smetnjama u razvoju koja pohađaju predškolsku ustanovu i škole. Odobreni su zahtevi za šesnaestoro dece, uzrasta od 5 do 17 godina, a ugovori su potpisani sa 10 ličnih pratilaca.

Povodom toga predsednik opštine Vuk Radojević je rekao da će opština nastojati da servis ličnih pratilaca obezbedi u kontinuitetu.
Uvođenje usluge ličnih pratilaca na teritoriji opštine započet je 2014. godine, kada je novcem iz republičkih izvora finansirano nekoliko ličnih pratilaca. Potom, u septembru 2015. godine u okviru projekta javnih radova, koji je opština realizovala u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, na tri meseca rada angažovano je 13 pratilaca sa osnovnoškolskom spremom. Međutim, projekat je okončan krajem novembra a pratiocima do kraja decembra nije plaćena nadoknada za rad. U decembru mesecu za decu sa invaliditetom i smetnjama u razvoju nisu bili obezbeđeni lični pratioci, neki od njih su tog meseca pohađali obrazovne ustanove, a neki ne, zavisno od toga da li su njihovi pratioci želeli da rade volonterski.
U međuvremenu je bečejski parlament usvojio budžet opštine za 2016. godinu, u kom je, prvi put od 2010. godine, otkad je obavezna inkluzija u obrazovanju, obezbeđeno 2 miliona i 36.000 dinara za lične pratioce. Ovaj iznos, po procenama, biće dovoljan do kraja školske godine, te se još ne zna da li će rebalansom budžeta opštine biti obezbeđen dodatni novac kako bi deca od septembra do kraja budžetske godine mogla da nastave pohađanje obrazovnih ustanova.
Postoji, zatim, i potreba da se u toku godine promeni opštinska odluka iz oblasti socijalne zaštite kako bi sistem ličnih pratilaca bio rešen i „institucionalno“. Pored toga, potrebno je doneti i pravilnik o dodatnoj podršci deci sa invaliditetom i smetnjama u razvoju.
Prilikom potpisivanja ugovora sa ličnim pratiocima članica Opštinskog veća i osoba koja se bavi servisom ličnih pratilaca Tatjana Avramov je rekla da opština, osim toga što je u budžetu obezbedila novac za nadoknadu ličnih pratilaca do kraja školske godine, planira da trajno reši ovaj problem: „Trudićemo se da do kraja kalendarske godine obezbedimo sredstva i da trajno rešimo ovaj problem iz oblasti socijalne zaštite“.
Predsednica interresorne komisije Margarita Berček je rekla da je servis ličnih pratilaca novo iskustvo, da su tokom rada na projektu stečena značajna iskustva po pitanju realizacije sličnih projekata, te da je Opštinska uprava umnogome doprinela otklanjanju administrativnih poteškoća.
Na pitanje po kom kriterijumu se određuju lični pratioci, članica Opštinskog veća Tatjana Avramov je odgovorila da je to stvar izbora i dogovora roditelja dece i pratilaca.

S.T. i B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija