Potpisani ugovori o dodeli bespovratnih sredstava: Sufinansiranje projekata štedljive javne rasvete

  03 novembar 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine mr Nenad Stanković potpisao je ugovore o dodeli bespovratnih podsticajnih sredstava za sufinansiranje realizacije projekata štedljive javne rasvete u lokalnim samoupravama, u visini od 22 miliona dinara na konferenciji „Investicije u energetiku i infrastrukturu“ koja je održana u okviru manifestacije „Međunarodni dani energetike i investicija“ u Novom Sadu u Master centru Novosadskog sajma.

Sredstva po ovom konkursu Sekretarijata, dobile su opštine Titel, Nova Crnja, Pećinci, Subotica, Sremski Karlovci i Bečej.
Pored toga, potpisani su i ugovori sa četrnaest poljoprivrednih gazdinstava za sufinansiranje projekata primene solarne energije u zalivnim sistemima. Za ovaj konkurs izdvojeno je 8,8 miliona dinara.

Sekretar Stanković je podsetio prisutne na osnovne kriterijume konkursa, koje raspisuje Sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine i ovom prilikom pozvao da se na konkurse Sekretarijata odazove što veći broj potencijalnih korisnika. Sve informacije o uslovima konkursa mogu se pronaći na veb stranici Sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Trenutno je raspisano sedam konkursa, a rok za njihovo zatvaranje je 30. oktobar tekuće godine.
Stanković je rekao da se prilikom prijavljivanja na konkurse obavezno povede računa o konkursnoj dokumentaciji, koja mora biti potpuna. Drugi faktor zbog kojeg se projekti ne mogu prihvatiti je nemogućnost da se obezbedi najmanje 20% finansijskih sredstava, s obzirom da Sekretarijat dodeljuje 80% sredstava od ukupne sume neophodne za realizaciju projekta. Dosadašnja praksa je pokazala da lokalne samouprave i javne ustanove nisu dovoljno osposobljene da pripreme kompletnu dokumentaciju, što je zabrinjavajuće ako se uzme u obzir činjenica da je za povlačenje sredstava iz IPA fondova, prekograničnih i pretpristupnih fondova sama metodoligija veoma komplikovana.

-Kada je reč o samim konkursima, jedan od uslova je da svaki projekat treba da obuhvata i segment uštede energije. Zavisno od projekata i od samih konkursa, očekivane uštede su od 30 do 50% kada je u pitanju, na primer, štedljiva rasveta. Vreme povratka investicija je od pet do sedam godina. Sekretar Stanković je naglasio da se u projektima ne sme zanemariti ni efekat smanjenja emitovanja CO2 u atmosferu.
Sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine je od 2006. – 2014. godine raspisao ukupno jedanaest konkursa, čija je vrednost 482 miliona dinara, podsetio je Stanković i dodao da je samo tokom ove godine dodeljeno oko 200 miliona dinara bespovratnih sredstava. Do kraja godine biće raspisana još dva konkursa u vezi sa hidrotermalnom energijom na teritoriji AP Vojvodine.

Novi Sad 29. okotbar 2015. (B.M. Izvor: Saopštenje Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine)

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija