Postignut dogovor: Potreban nov Zakon o visokom obrazovanju

  10 oktobar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministarstvo prosvete postiglo je danas 10. oktobra dogovor sa studentima i prihvatilo njihove zahteve povodom izmena Zakona o visokom obrazovanju, pa su akademci odustali od najavljenog protesta u ponedeljak 13. oktobra. Ministar prosvete Srđan Verbić kaže da je potreban nov Zakon.

Na sastanku ministra sa studentima dogovoreno je da broj ispitnih rokova u školskoj 2014/15 godini ostaje pet, ali studentski parlament fakulteta, tamo gde je to potrebno, u dogovoru sa upravom može da inicira šesti rok.

Ministarstvo smatra da je opravdan zahtev Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) da studenti upisani u prvu godinu studija školske 2010/11 godine, odnosno 2011/12 godine zadržavaju status iz prethodne godine studija najduže godinu dana po isteku redovnog roka studija, saopšteno je nakon sastanka.

Jedan od zahteva je da studenti koji su visokoškolsku ustanovu upisali 2006. godine zadrže status studenta i nakon isteka roka dvostrukog trajanja studijskog programa. 
I ovaj zahtev je prihvaćen, jer Zakon dozvoljava visokoškolskim ustanovama da na pismenu molbu dozvoli studentu da produži status studenta. 

Ministarstvo će u narednim danima uputiti svim visokoškolskim ustanovama snažnu preporuku da iskoriste ovu zakonsku mogućnost i usliše molbe studenata, odlučeno je na sastanku.
Ministarstvo podseća da visokoškolske ustanove nemaju osnov da dodatno naplaćuju prijave ispita i druge redovne troškove studiranja, jer školarina studenta, bilo da je on finansiran iz budžeta ili se samostalno finansira, uključuje sve troškove redovnog studiranja. 
"Ministarstvo se u potpunosti slaže, kao što je ranije najavljivalo, da se što pre počne sa izradom novog Zakona o visokom obrazovanju, uz aktivno učešće predstavnika SKONUS-a i SKAŠ-a (Studentska konferencija akademija strukovnih studija)", navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo i SKONUS saglasni su da je nužno pronalaženje dugoročnog rešenja nagomilanih problema kvaliteta visokog obrazovanja i nastaviće razgovore radi rešavanja brojnih pitanja i problema u oblasti visokog obrazovanja. 

Beograd, 10. oktobar 2014. (izvor:Tanjug)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija