Ustavni sud: Advokati treba da nastave da rade

  10 oktobar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ustavni sud, koji po hitnom postupku radi na inicijativama za ocenu ustavnosti zakona koji se tiču javnih beležnika, apelovao je u petak na advokate da "nastave da pružaju pravnu pomoć građanima".


Kako je rečeno agenciji Beta u Ustavnom sudu, rad na predmetima u kojima se ocenjuje ustavnost je u toku i javnost će blagovremno biti obaveštena o odluci.
Dodali su da advokati dobro poznaju zakonom propisan način rada i odlučivanja Ustavnog suda, kao i neophodno vreme za ispitivanje ustavnosti i zakonitosti opštih akata, zbog čega očekuju da će nastaviti da pružaju pomoć građanima.

"Ustavni sud naglašava da je već sama obustava rada advokata koja se vezuje za odlučivanje Ustavnog suda po podnetim inicijativama svojevrstan pritisak na Sud. Stoga se Sud do okončanja postupaka neće više oglašavati u javnosti, a od kolega očekuje da će, u skladu sa svojom profesionalnom odgovornošću i ustavnom obavezom, građanima i dok traju postupci pred sudom obezbediti ostvarivanje Ustavom zajemčenog prava na pravnu pomoć", rečeno je Beti u tom sudu.
Ustavnom sudu Advokatska komora Srbije podnela je više inicijativa kojima je osporena ustavnost većeg broja odredaba Zakona o javnom beležništvu, kao i izmena i dopuna Zakona o prometu nepokretnosti i Zakona o vanparničnom postupku.

Beograd, 10. oktobar 2014. (Beta)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija