Obaveštenje koje je zbunilo građane: Kontrolu gasnih instalacija ipak radi Gas

  21 oktobar 2020
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Godišnju kontrolu gasnih instalacija u domaćinstvima ranijih godina obavljali su zaposleni u preduzeću Gas d.o.o. Bečej i ta usluga je naplaćivana.

Međutim, iz obaveštenja iz preduzeća koje su građani dobili uz račune, stiče se utisak da to ove godine neće biti slučaj i oni koji gas koriste za grejanje trebalo bi sami da se snađu.

Naime, Gas d.o.o. je uz račune uputio korisnicima obaveštenje u kom se navodi da je „kupac prirodnog gasa dužan da obezbedi održavanje unutrašnjih gasnih instalacija u svom objektu“, navodeći da je Zakonom o cevovodnom transportu gasovitih i tečnih ugljovodonika i distribuciji gasovitih ugljovodonika definisano održavanje unutrašnjih gasnih instalacija.

U tom zakonu piše i da „energetski subjekt na čiji gasovod su priključene unutrašnje gasne instalacije, vrši proveru dokumentacije o ispravnosti tih instalacija, na propisan način“.

U obaveštenju Gas d.o.o. piše i da su kaznene mere propisane članom 39 pomenutog zakona, te se mole korisnici gasa da firmi Gas d.o.o. „u što kraćem roku“ dostave zakonom propisanu dokumentaciju.

Postoji, međutim, problem, jer u Bečeju ne postoji firma koja je licencirana za kontrolu unutrašnjih gasnih instalacija u domaćinstvima.

Iz Gasa d.o.o. Bečej redakciji Bečejskog mozaika je saopšteno da će godišnju kontrolu gasnih instalacija i ove godine obaviti zaposleni u toj firmi, ali je neophodno da građani pozovu Gas d.o.o. Bečej i da sami zatraže da zaposleni u tom preduzeću obave kontrolu ispravnosti unutrašnjih gasnih instalacija u njihovim domaćinstvima.

Cena te usluge je 960 dinara, kao i prethodnih godina.

B.M. (Foto: pixabay.com)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija