Lutovac u Bečeju na suđenju članu DS: Da ohrabrimo ljude koji su predmet progona

  23 septembar 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Osnovnom sudu u Bečeju danas je nastavljeno suđenje Vladimiru Jovanoviću, nekadašnjem predsedniku Saveta Mesne zajednice Bačko Gradište, protiv koga je zbog komentara na Fejsbuku u kom je odbornike (bez navođenja imena), između ostalog, nazvao glasačkom mašinom, prošle godine privatne krivične tužbe podnelo 17 sadašnjih, odnosno bivših odbornika Skupštine opštine Bečej.

Nakon suđenja ispred suda su se okupili građani, većinom članovi Demokratske stranke, kako bi pružili podrškom svom stranačkom kolegi, a među njima je bio i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac koji je rekao da je došao u Bečej da se „solidarišem sa našim saborcem, našim kolegom, da pokažemo, pre svega da ohrabrimo sve naše ljude koji su predmet progona i zastrašivanja, da se suprotstave tome“. „S druge strane, došao sam, takođe, da ohrabrim naše pravosuđe da ne podleže pritisku, da podsetim javnost u Srbiji i sve ostale koliko je važna evropska integracija, koliko je važno da se integrišemo u Evropsku uniju gde je neophodno, da bi jedna država bila deo te porodice da ima vladavinu prava i nezavisno sudstvo“.

Upitan na koji način se ispoljava politički pritisak, s obzirom na to da sudski postupci protiv Jovanovića još traju, Lutovac je rekao da „kad vi nekog zasipate neopravdanim krivičnim prijavama, to je vrsta političkog pritiska“.

Sledeći pretres u bečejskom sudu zakazan je za 4. decembar, a Lutovac je kazao da, ukoliko će biti otvoren za javnost, „svakako da bih mogao da prisustvujem, samo ne želim da to bude na bilo koji način pogrešno shvaćeno kao pritisak, nego naprotiv, kao zainteresovanost za građane koji su pod potpuno neprimerenim pritiskom“ i dodao da „ovom prilikom ohrabrujem sudstvo da radi svoj posao potpuno nepristrasno, jer očigledno je u ovom slučaju politizacija i da se te krivične prijave upotrebljavaju u svrhu političkog pritiska na opozicione političare“.

Iz bečejskog suda je potvrđeno da su pretresi otvoreni za javnost.

Privatne krivične tužbe odbornici su podneli protiv Jovanovića tek u oktobru 2019. godine zbog komentara na društvenoj mreži, u zatvorenoj grupi Politički forum opštine Bečej, koji je napisan u maju iste godine u kom ih je nazvao glasačkom mašinom. „Način na koji se okrivljeni obratio odbornicima SO Bečej je veoma uvredljiv i za svaku osudu, iz samog posta-statusa jasno vidimo da se komentar odnosio na skupštinsko glasanje odnosno biranje Dragana Tošića za predsednika opštine Bečej i da se misli na odbornike Skupštine opštine Bečej“, piše u istovetnim privatnim krivičnim tužbama tadašnjih odbornika, te se traži da se tuženi oglasi krivim za krivično delo uvrede iz člana 170. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srbije i kazni po zakonu novčanom kaznom od 50 hiljada dinara.

Vladimir Jovanović je novinarima potvrdio da svaki privatni tužilac traži po 50.000 dinara, to je ukupno 850.000 dinara. „Sa sudskim troškovima, potencijalni iznos koji bih morao da platim je milionski, to je jako velika cifra koju ja nisam u stanju uopšte da platim“, kazao je Jovanović.

On je rekao da će sud reći da li je kriv ili nije, a ako ga proglase krivim, kako je kazao, „mi ćemo ići dalje. Ja se ne osećam krivim, ne vidim da sam nekog uvredio. Na kraju krajeva, taj Fejsbuk profil je otvorila Demokratska stranka, odnosno moji saradnici 2012. kada smo imali predizbornu kampanju i na taj Fejsbuk je mogao da dođe svako onaj kome sam ja dao šifru moje stranice, mogao je da napiše šta god je hteo, a da se vodi da je moje. Ja nisam ništa objavio, ali mene terete da sam objavio nešto što je njih povredilo, ali ne bih da komentarišem dalje zbog procesa“.

On je rekao i da su 2013. godine, u vreme kada je bio predsednik Saveta mesne zajednice, lepljene smrtovnice s njegovom slikom po Bačkom Gradištu i da je slučaj prijavio policiji, međutim, počinilac nije identifikovan.

Napomenuo je i da zbog toga što doživljava ima visok krvni pritisak i predinfarktno stanje.

Novinar Bečejskog mozaika pozvao je nekoliko sadašnjih, odnosno bivših odbornika tužilaca, ali osim jednog, niko se nije javljao na telefonske pozive. Odbornik koji je razgovarao sa novinarom Mozaika rekao je da nema komentar, jer je sudski postupak u toku i zbog toga što je, kako je istakao, trenutno veoma zauzet.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija