Vodokanal traži više cene: Skuplja voda od 1. oktobra?

  14 septembar 2020
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Javno preduzeće Vodokanal zatražilo je od lokalne samouprave odobrenje da od 1. oktobra poveća cene vode i odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda za domaćinstva i institucije.

Predlaže se povećanje cena snabdevanja pijaćom vodom i odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda za domaćinstva za 10 odsto, za budžetske ustanove za 5 odsto u Bečeju, kao i viša cena za usluge snabdevanja tehničkom vodom u naseljenim mestima za 17,05 odsto.

Pored toga traži se i povećanje fiksne naknade za domaćinstva za 30,91 odsto, dok se nivo cena pijaće vode i odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda za privredu ne bi menjao u cilju postepenog izjednačavanja cena, u skladu sa zakonskim odredbama, odnosno dostizanja predloženog nivoa cena od 1,35 evra (160 dinara).

Ukoliko se predlog o povećanju cene za 1 m3 pijaće vode za 10 odsto opština usvoji, povećava se i cena po kojoj se naplaćuje potrošnja vode preko 25 m3 („blok“ tarifa) sa 132 din/m3 (bez PDV-a) na 145,20 din/m3 (bez PDV-a).

Sadašnja cena vode za piće sa odvođenjem i prečišćavanjem otpadnih voda iznosi 82,80 dinara (bez PDV-a) za domaćinstva, 201,13 (bez PDV-a) za privredu i 106,66 (bez PDV-a) za budžetske ustanove. Fiksna naknada je 55 dinara bez PDV-a.

Po novim cenama za vodu za piće sa odvođenjem i prečišćavanjem otpadnih voda domaćinstva bi plaćala 90,51 dinar (bez PDV-a), a fiksna naknada bi bila 72 dinara bez PDV-a.

U javnom preduzeću Vodokanal cene za pijaću i otpadnu vodu su poslednji put menjane 2017. godine, kada je cena za pijaću i otpadnu vodu i fiksnu naknadu za domaćinstva povećana za 10 odsto, a smanjena je cena za pijaću vodu i otpadnu vodu za privredu za 5 odsto, dok cene za pijaću vodu i otpadnu vodu za budžetske ustanove nisu menjane.

Predloženom korekcijom cena stvorili bi se uslovi za usklađenost budućeg poslovanja Vodokanala shodno projekcijama usvojenog Programa poslovanja preduzeća za 2020. godinu, navodi Vodokanal u obrazloženju.

Zahtev za više cene Vodokanal je obrazložio rastućim cenama inputa (energenti, dezinfekciona sredstva, gorivo, rezervni delovi, usluge), racionalnim korišćenjem raspoloživih resursa podzemnih voda i bunara, racionalnim korišćenjem novčanih sredstava, obezbeđivanjem likvidnosti i solventnosti, obezbeđivanjem blagovremenog izvršavanja zakonskih i ugovornih obaveza prema dobavljačima, bankama i ostalim finansijskim institucijama, sprovođenjem aktivnosti u cilju dostizanja održivog razvoja sistema, permanentnim aktivnostima u cilju poboljšanju kvantiteta i kvaliteta vodosnabdevanja u opštine Bečej, proširenjem delatnosti preduzeća u smislu izvođenja radova na izgradnji nove i rekonstrukciji postojeće vodovodne i kanalizacione mreže i usluga prema trećim licima (pravna i fizička lica), unapređivanjem obavljanja delatnosti implementacijom standarda sistema kvaliteta, projektovanim porastom stope inflacije za tekuću godinu i za godine od poslednje korekcije cena.

B.M. (Opširnije u štampanom izdanju Bečejskog mozaika koji će biti na kioscima 18. septembra)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija