Uskoro konstitutivna sednica Skupštine opštine Bečej: Čekajući vlast

  13 avgust 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Konstitutivna sednica Skupštine opštine Bečej zakazana je za 21. avgust i na dnevnom redu sednice trebalo bi da bude potvrđivanje mandata odbornika bečejskog parlamenta, izbor predsednika Skupštine opštine, izbor zamenika predsednika Skupštine opštine i postavljanje sekretara Skupštine opštine.

Uprkos tome što je formiranje bečejskog parlamenta zakazano za manje od dve nedelje, do 7. avgusta bilo je nemoguće doći do zvaničnih informacija o tome da li su započeti eventualni koalicioni pregovori o formiranju lokalne vlasti, niti o tome koje stranke će, osim Srpske napredne stranke, učestvovati u izvršnoj vlasti.

Početkom prošle nedelje, prema nezvaničnim informacijama redakcije Bečejskog mozaika, koalicioni razgovori nisu bili započeti, niti se tada znalo da li će i kada će biti.

Pobednik lokalnih izbora koji su održani 21. juna je Srpska napredna stranka, koja je osvojila najviše odborničkih mandata u bečejskom parlamentu, 20 od ukupno 36, te, matematički, ta stranka može i sama da formira lokalnu vlast.

Ipak, sva je prilika da se to neće desiti, jer je opština Bečej višenacionalna sredina, a po tom „ključu“ u vlasti će da bude i Savez vojvođanskih Mađara koji je bio drugoplasiran na izborima, osvojio je 11 odborničkih mandata.

Pitanje nad pitanjima trebalo bi da bude samo raspodela „izbornog kolača“.

„Prirodno“ je da funkcija predsednika opštine pripadne pobedniku izbora, SNS-u, a to su predstavnici i sada vodeće stranke u Bečeju najavili odmah nakon izbora. Predsednik opštine bi prema tim najavama i u narednom sazivu trebalo da bude Dragan Tošić.

Na konferenciji za novinare te stranke 23. juna to je rekao i predsednik opštinskog odbora stranke Vuk Radojević, ali nije dao precizan odgovor na pitanje novinara ko bi mogao da bude kandidat za predsednika Skupštine opštine, rekavši da će to biti „predmet razgovora sa potencijalnim koalicionim partnerima“.

Ono što se zasigurno, ali nezvanično zna, da SVM smatra da bi jedan njihov visoki funkcioner trebalo da bude predsednik bečejskog parlamenta.

Da li će ta želja stranke da se ostvari, znaće se najkasnije 21. avgusta na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Bečej.

U lokalni parlament su, osim SNS-a i SVM-a, ušli i koalicija Pokreta obnove Kraljevine Srbije sa dva odbornika, Socijalistička partija Srbije sa dva odbornika i „Vojvođanski front“ koji predvodi Liga socijaldemokrata Vojvodine sa jednim odbornikom.

Postoji verovatnoća da će i POKS biti deo vladajuće koalicije, ukoliko se uzme u obzir da su SNS i POKS bili u koaliciji i u prethodnom mandatu i da je funkcioner te stranke Nenad Tomašević bio predsednik Skupštine opštine.

Postoji verovatnoća da i SPS bude deo vlasti, ukoliko gledamo „vertikalu“ (bar u prethodnom mandatu).

Dakako da postoji verovatnoća i da LSV-Vojvođanski front bude deo vlasti, jer je ta partija bila i jeste u drugim sredinama i na drugim nivoima.

Bilo kako bilo, u slučaju da svi takmaci na lokalnim izborima i ne budu u vlasti, mala je verovatnoća da će opozicija, bar ona „prava“, postojati u bečejskom parlamentu.

K.D.F. (Opširnije u 805. broju Bečejskog mozaika koji je na kioscima od 7. avgusta)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija