Dom zdravlja: Jedini ginekolog u opštini dao otkaz – u avgustu konkurs za novog

  03 avgust 2020
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Jedini ginekolog u Domu zdravlja Bečej nedavno je dao otkaz i zbog toga uskoro bi ponovo mogla da se desi situacija s početka 2019. godine kada je zdravstvena ustanova ostala bez ginekologa u radnom odnosu.

S obzirom na to da u zdravstvenoj ustanovi u Bečeju radi još jedan ginekolog po ugovoru, a nema prava, da recimo, otvori bolovanje trudnicama, postavlja se pitanje ko će to u bliskoj budućnosti da radi.

Redakcija Bečejskog mozaika je pitanja o situaciji s ginekološkom službom postavila danas direktorki Doma zdravlja Kosani Nešić koja je u pisanom odgovoru navela da u Domu zdravlja Bečej trenutno radi jedan ginekolog zaposlen za stalno i jedan koji radi na ugovor o dopunskom radu tri dana u nedelji, „koga plaća lokalna samouprava, na čemu smo jako zahvalni“.

Nešić kaže da „ginekolog koji radi za stalno je dao otkaz i prestaće da radi u septembru. Tek kad istekne zakonski otkazni rok i njegov pripadajući godišnji odmor, koji mu po zakonu pripada, biće objavljen konkurs za prijem ginekologa u radni odnos u Dom zdravlja, što će biti krajem avgusta. Nadamo se da će se na konkurs neko javiti, a do tada će bolovanja trudnicama ispisivati ginekolog koji je kod nas zaposlen“.

Ipak, ukoliko se na konkurs ne javi niko, jer, po rečima Nešić, „svi moramo biti svesni da već sada nedostaju, a nedostajaće u budućnosti i još više, lekari specijalisti iz svih oblasti, a neke od struka, kao što je ginekologija, naročito, jer većina specijalista ginekologa radi u privatnom sektoru. Dom zdravlja će, kao i do sada, učiniti sve što je zakonski moguće da nadomesti nedostatak ginekologa“.

Direktorka Doma zdravlja kaže i da „pacijentkinje kojima je potreban ginekolog iz bilo kog razloga – dok se problem ne reši – mogu istog posetiti u svim domovima zdravlja u Južno-bačkom okrugu (Temerin, Žabalj, Čurug, Srbobran, Vrbas, Novi Sad), ali ponavljam, Dom zdravlja radi na tome da se problem što pre reši i da Dom zdravlja Bečej dobije ginekologa“.

Nešić je navela i da je jedna doktorka iz Bečeja pre nekoliko meseci krenula na specijalizaciju iz ginekologije, koja je odobrena od nadležnog ministarstva, te je izrazila nadu da će bečejska zdravstvena ustanova u budućnosti biti u mogućnosti da pošalje još jednog lekara na specijalizaciju iz ginekologije.

K.D.F.
Opširnije u štampanom izdanju Bečejskog mozaika 7. avgusta

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija