Dom zdravlja Bečej: Odbijen pregled deteta, protiv lekara disciplinski postupak

  26 jun 2020
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Tabloid Kurir je 19. juna objavio tekst o tome da je tog dana popodne dežurni lekar u Hitnoj službi u Domu zdravlja u Bečeju odbio da pregleda povređeno dete.

U tekstu se navodi da je šestogodišnjak dva dana pre toga zadobio povrede vrata, koja se ogleda u blagom zakrivljenju vrata.

Redakcija Bečejskog mozaika došla je do nezvaničnih informacija da se takav slučaj zaista desio u Bečeju, a za potvrdu informacije početkom nedelje uputila je zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja Domu zdravlja. U zahtevu je postavljeno i pitanje da li će lekar, ukoliko je odbio da pregleda dete, snositi sankcije.

Direktorka Doma zdravlja Kosana Nešić je danas (26. juna) odgovorila na zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

U odgovoru piše da „što se tiče činjeničnog stanja, lekar 19. juna nije prema protokolu pregledao dete, jer je, prema njegovim rečima, ’procenio da se ne radi ni o kakvoj ozbiljnijoj povredi’. Nakon što sam telefonski bila obaveštena od strane oca deteta šta se desilo, a što je bilo oko sat vremena nakon spomenutog propusta, odmah sam nazvala dr B.P. i upozorila ga na njegovo ponašanje i dogovorila sam se da majka odmah dovede ponovo dete u Hitnu službu, gde sam ga pregledala kao pedijatar i indikovala sam da se detetu postavi Šancova kragna i naložila da dr B.P. odmah ispiše, za svaki slučaj, i uput za IZZZDiO Novi Sad, radi konsultacije dečijeg hirurga-ortopeda, što je i učinjeno. Od  majke deteta sam nakon otprilike 2 sata dobila  poruku u kojoj mi se zahvaljuje, kaže da joj je laknulo jer je na IZZZDiO isključena bilo kakva ozbiljnija povreda, dat je savet i terapija. Dotični doktor je primljen na određeno vreme. Do sada nikada nije bilo primedbi na njegov rad, a tokom aprila i maja meseca je iz našeg DZ Bečej bio upućen na ispomoć u Privremenu Covid bolnicu na Sajmu u Novom Sadu, gde je bio od strane nadležnih pohvaljen za svoj rad. U skladu sa Zakonom o radu, a pod kontrolom Zdravstvene inspekcije, dr B.P. je u okviru disciplinskog postupka sankcionisan propisanom zakonskom sankcijom za ovakve slučajeve. Iskreno svi zaposleni u DZ Bečej i ja lično kao Direktor žalimo što se ovako nešto desilo. No, celom medicinskom osoblju DZ Bečej jako teško pada to što je ovaj nemili događaj postao povod za zlonamerne, često i uvredljive komentare, posebno u elektronskim  medijima, koji naši  lekari, koji sa svim našim sugrađanima dele svakodnevni život, ne zaslužuju. Svi mi zaposleni u celom DZ Bečej, pa i u SHMP , zahvaljujemo se građanima Bečeja na dosadašnjoj saradnji, razumevanju i ukazanom poverenju , naročito tokom intenzivne pandemije Covid-19. Nastavićemo da ozbiljno i odgovorno radimo svoj posao sa još većom posvećenošću i željom da se ovako nešto u DZ Bečej nikad ne ponovi“, navela je direktorka Doma zdravlja Bečej.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija