Izborna komisija: Izbori protekli u normalnoj atmosferi, bez većih incidenata

  22 jun 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na lokalnim izborima u opštini Bečej pobedila je izborna lista „Aleksandar Vučić – za našu decu“ koja je osvojila 9.158 glasova, slede Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor sa 5.152 glasa, „Za Kraljevinu Srbiju – Svi za Bečej – dr Kosana Nešić“ sa 1.016 glasova, „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije“ sa 874 glasa i „Vojvođanski front – Ujedinjeni za demokratski Bečej“ sa 616 glasova, rezultati su izbora, saopštio je predsednik Izborne komisije opštine Bečej Marko Božović na konferenciji za novinare.

U opštini se glasalo na 38 biračkih mesta, koja su po rečima predsednika komisije otvorena i zatvorena na vreme, „komisija je utvrdila da nije bilo bitnih povreda odredaba Zakona o lokalnim izborima i nije poništila glasanje ni na jednom biračkom mestu. Svi članovi izborne komisije – i oni koji su predloženi od strane vladajućih stranaka i oni koji su predloženi od strane opozicionih stranaka – jednoglasno su na kraju usvojili zapisnik o radu“, kazao je Božović.

On je rekao i da „nije bilo nikakvih krupnijih incidenata, niti uticaja na tok izbornog procesa. Bilo je, kao što uvek bude, nekih manjih nepravilnosti, pretežno vezanih za postavljan je propagandnih materijala, banera, grafita, plakata. To su stvari koje se redovno dešavaju. Birački odbori su to sa uspehom, manjim ili većim, juče sanirali, uklanjali, tako da mogu da dam opštu ocenu da suizbori protekli u jednoj normalnoj, građanskoj i finoj atmosferi“.

Na izborima u opštini Bečej pravo glasa imalo je 32.787 građana, a glasalo je 17.580 njih, to jest 53,61 odsto, dok je broj nevažećih listića bio 764.

Rok za konstituisanje lokalnog parlamenta 60 dana

Sa 52,09% osvojenih glasova na izborima SNS-u pripada 20 mandata u bečejskom parlamentu, SVM-u sa 29,31% 11, POKS-u i SPS-u sa 5,78%, odnosno 4,97% glasova po dva odbornička mandata, a Vojvođanskom frontu sa 3,50% glasova jedan mandat.

Tako će svi učesnici na lokalnim izborima imati svoje predstavnike u novom sazivu Skupštine opštine Bečej u kojoj ima 36 odbornika.

Izborna komisija u roku od 10 dana treba da donese rešenje o dodeli mandata, a to će verovatno učiniti već u utorak i tada počinje da teče rok za konstituisanje lokalnog parlamenta, koji rok iznosi 60 dana.

„Skok“ izlaznosti

Upitan o neuobičajenom „skoku“ izlaznosti građana na birališta između 14 i 16 časova na oglednim biračkim mestima, predsednik izborne komisije Marko Božović je rekao da se pokazalo da četiri ogledna izborna mesta, 10 odsto od svih birališta u opštini, što se tiče izlaznosti ipak nisu najreprezentativnija za Bečej, te su pokazala nešto veću izlaznost – za oko 3-4 procentna poena – nego što je realno u celoj opštini.

Nagli skok izlaznosti od 14 do 16 odsto, kako je rekao Božović, uzrokovan je načinom javljanja sa biračkih mesta. „Kontrolor koji, recimo, treba da javi izlaznost za 14 sati, podatak javi pola sata ranije, pa se interval između javljanja razvuče na dva i po ili tri sata i onda faktički dobijemo podatak da je glasalo 12 odsto za dva sata. Nije to zapravo 12 odsto, kada bismo gledali tačno u minut, to bi bila normalna raspodela“.

Kako je bilo pre četiri godine?

Na lokalnim izborima u Bečeju održanim pre četiri godine pobedila je izborna lista „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ (koalicija Srpske napredne stranke, Srpskog pokreta obnove, Socijaldemokratske partije Srbije, Pokreta socijalista i Partije ujedinjenih penzionera Srbije), koja je osvojila 22 odbornička mandata, 7 odborničkih mandata pripalo je listi „Savez vojvođanskih Mađara – Demokratska stranka vojvođanskih Mađara – Stranka mađarskog jedinstva – Ištvan Pastor“, četiri koaliciji „Mađarski pokret – Za promene – Dr Tamaš Korhec – DZVM“ i tri listi „Dosta je bilo – Saša Radulović“.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija