Hitna služba Doma zdravlja: Manje izlazaka na teren tokom vanrednog stanja

  15 jun 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U toku vanrednog stanja koji je u Srbiji uveden zbog sprečavanja širenja zaraze Covidom-19, brojni građani su obavestili redakciju Bečejskog mozaika da Služba hitne medicinske pomoći nije izašla na teren kada su je pozvali.

U cilju da sazna koliko izlazaka je Hitna služba imala u toku i pre vanrednog stanja, ali i to koliko poziva za izlazak na teren je upućeno službi, redakcija Bečejskog mozaika je na osnovu Zakona za slobodan pristup informacijama od javnog značaja zatražila informacije od Doma zdravlja.

Iz zdravstvene ustanove je saopšteno da je Hitna služba na teritoriji opštine Bečej u toku vanrednog stanja, od 15. marta do 6. maja 2020. godine, imala 424 izlazaka. U tom vremenskom periodu evidentirano je ukupno 1.743 poziva Službi hitne medicinske pomoći, međutim, nije navedeno da li su građani u svakom od tih slučajeva tražili da služba izađe na teren.

U usmenom razgovoru sa nadležnom osobom Hitne službe novinaru Mozaika je rečeno da građani nisu 1.743 puta zahtevali izlazak na teren, nego su tražili i savete, te da postoji protokol u kojim slučajevima Hitna služba izlazi na teren.

U istom periodu prošle, 2019. godine, od 15. marta do 6. maja Hitna služba je imala 465 izlazaka na teren, a evidentirala je ukupno 972 poziva.

Početkom godine, od 1. januara do 15. marta 2020. godine Hitna služba je obavila 648 izlazaka, a službi je u tom periodu upućen ukupno 1.491 poziv.

R.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija