Prekršajni sud u Bečeju: Sudski postupci sa bezbedne distance

  04 maj 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prekršajni sud u Bečeju uveo je praksu suđenja tako što se saslušanja, po rečima predsednice suda „izvode tako što okrivljeni uglavnom stoje napolju, a sudija iz unutrašnjosti suda ih saslušava“, objavljeno je 1. maja na portalu samolokalno.rs.

„Ovakvi postupci znače da okrivljeni stoji napolju i svi gledaju kako mu se sudi. Predsednica suda ovaj način rada opravdava malim prostorijama suda koje onemogućavaju poštovanje preporuka o bezbednoj udaljenosti. Interesantno je da sudija u ovoj ingeniozno osmišljenoj praksi nije taj koji stoji napolju, a mogao je biti jer ovo je svojevrstan primer improvizacije regularnog sudskog postupka“, navedeno je na samolokalno.rs.

Reč je o postupcima protiv građana zbog kršenja Uredbe o kretanju tokom vanrednog stanja koje, „da podsetimo, nije proglasila Narodna skupština kako Ustav nalaže, tako da se postavlja pitanje zakonitosti svih postupaka koji su protiv građana vođeni, pa i protiv ovih kojima je optuženička klupa bila na parkingu Prekršajnog suda u Bečeju“, piše na navedenom portalu.

Predsednica Prekršajnog suda Snežana Bašić je, odgovarajući na pitanje o tome da li se okrivljeni saslušavaju van zgrade suda, rekla da je u sudu postupano u skladu sa preporukama. „Mi nemamo uslove u sudnicama da poštujemo mere obavezne distance, jer su okrivljeni na razdaljini od sudije na manje od metar. Stranke smo udaljili tako što su stajali na ulazu, na otvorenim vratima. Nisu stajali ni na kakvom parkingu. Naravno, vodili smo računa o tome da nijedno načelo sudskog postupka i pravo odbrane ne bude povređeno. Niko u više od 80 postupaka nije stavio nijednu primedbu. Nijedan advokat i nijedan okrivljeni. Dakle, saslušavane su stranke na način koji je bio najbezbedniji za stranke i sudije. Prvo: stranke niko nije mogao da čuje, niti da vidi, jer je to bilo iza zgrade suda, kao prvo. Drugo: to su postupci koji se rade kada je u toku policijski čas, kada nema nikoga. Treća stvar: prekršajni postupak je javan, nigde nije isključena javnost, osim ako su maloletnici u pitanju. Na nekorektan način je preneta izjava koju sam dala jednom lokalnom mediju. Mi po Uredbi moramo da postupamo, pošto oni navode kako je Uredba neustavna. Naš zadatak nije da sudimo o ustavnosti, već da postupamo po propisima i mi smo to radili. Saslušavane su stranke na način koji je bio najbezbedniji i za stranke i za sudije“, rekla je Bašić.

Prema njenim rečima, sada se postupci ne vode na taj način, već je to rađeno kada su bili u pitanju hitni postupci kršenja Uredbe o kretanju tokom vanrednog stanja u vrhuncu pandemije koronavirusa. Sada stranke ulaze u sud, nose maske i rukavice, a ako nemaju, sud im obezbeđuje, a to nije bio slučaj na vrhuncu epidemije, kada Prekršajni sud nije imao maske i rukavice za stranke.

Podsetimo da je zbog nepoštovanje uredbe o zabrani i ograničenju kretanja Prekršajni sud u Bečeju sa teritorije ove opštine do sada rešila 40 slučajeva i izrekla novčane kazne građanima u ukupnom iznosu od 2.465.000 dinara.

Raspon novčanih kazni za nepoštovanje mera zabrane i ograničenja kretanja je od 50.000 do 150.000 dinara.

Područje rada Prekršajnog suda u Bečeju osim Bečeja obuhvata i Srbobran, Žabalj i Temerin.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija