Zvanično – u Bečeju tri slučaja Covid-19: Nezvanično – zaraženih nema

  22 april 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs na listi gradova i opština u kojima ima zaraženih novim koronavirusom 22. aprila je navedeno da je u Bečeju broj zaraženih tri.

Podsetimo da na istom sajtu od 16. aprila do danas se navodilo da u Bečejui ima dva zaražena.

Izvor podataka je Institut za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“.

Informaciju o dvoje zaraženih je 16. aprila, čim je objavljena, demantovala direktorka Doma zdravlja Bečej Kosana Nešić koja je saopštila da je u kontaktu sa IZJZ Vojvodine izvršena provera informacije i dobijen je odgovor da među stanovnicima Bečeja do 16. aprila nije registrovan nijedan slučaj oboljenja od Covid-19 i da je verovatno objašnjenje da je u pitanju administrativna greška.

Novinar Bečejskog mozaika poslednjih dana ne može da dođe do zvaničnih informacija iz Doma zdravlja Bečej, ali je nezvanična informacija iz više pouzdanih izvora da među stanovnicima Bečeja do 22. aprila i dalje nema registrovanog slučaja Covid-19, te da je verovatno ponovo u pitanju greška, kao i 16. aprila.

Prema podacima novinara Mozaika u opštini Bečej je do danas testirano dvadesetak osoba od trenutka otkad Dom zdravlja raspolaže testovima za Covid-19.

Testiranje građana na Covid-19 PCR testom se od 6. aprila obavlja u zgradi „Jodne banje“.

Redakcija Bečejskog mozaika od 16. aprila pokušava da proveri da li je prilikom objave informacije o dvoje zaraženih koronavirusom u Bečeju došlo do greške, ali bez uspeha. Kontaktirani su telefonom ili i-mejlom Institut za javno zdravlje Vojvodine, pres službe Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“, međutim, odgovor do 22. aprila nije dobijen ni iz jednog kontaktiranog instituta, Ministarstva zdravlja i pokrajinskog sekretarijata.

Podsetimo da je direktorka Doma zdravlja Bečej Kosana Nešić 16. aprila, kada je objavljen podatak o dvoje zaraženih, saopštila da „u DZ Bečej do 16.04.2020 nije zabeležen nijedan slučaj pozitivan na virus Covid-19, i ako je do sada izvršen veliki broj pregleda i testiranja. Iz tog razloga u kontaktu sa IZJZ Vojvodine izvršena je provera ove informacije i dobijen je odgovor da među stanovnicima Bečeja nije registrovan do sada nijedan slučaj oboljenja, kao i da u bolnicama u Vojvodini nema nijednog stanovnika Bečeja obolelog od Covid-19. Verovatno objašnjenje dato u IZJZ Vojvodine je da je u pitanju administrativna greška, to jest da se podaci kad su u pitanju oboleli koji se testiraju, povlače preko baze podataka putem JMBG, pa ako osoba nije promenila svoje mesto prebivališta, može da se desi da je oboleli ostao prijavljen sa prebivalištem u Bečeju, a faktički živi u nekom drugom gradu i da se to već dešavalo, pa je to najverovatniji uzrok ove objave na sajtu IZJZ Srbije“.

Danas, kada je direktorki Doma zdravlja Kosani Nešić postavljeno pitanje o, na državnom sajtu objavljenom podatku o troje zaraženih u Bečeju, rekla je da, nažalost, nije u mogućnosti da daje izjave novinarima, već da oni treba da se obrate državnim institucijama.

 

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija