Odštampajte ovu stranicu

Onlajn testiranje osmaka: Počelo danas, sistem preopterećen – za one koji nisu „digitalizovani“ obećana donacija

  22 april 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Vlada Srbije saopštila je da od danas, 22. aprila, počinje onlajn test za samoprocenu znanja za učenike osmog razreda, koji će prvi put biti organizovan elektronski i koji će učenicima omogućiti bolju pripremu za završni ispit.

S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju u zemlji, stručnjaci Kabineta predsednice Vlade, Ministarstava prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarije za IT i eUpravu, uspostavili su digitalnu platformu Moja učionica putem koje će osmaci moći da steknu uvid u to koliko su napredovali u predmetima koji su obuhvaćeni završnim ispitom i da po potrebi dodatnu pažnju posvete određenim oblastima ovih predmeta, saopštila je Vlada i navela da će onlajn testiranje će biti sprovedeno po sledećoj dinamici:

22.    aprila test iz srpskog/maternjeg jezika

23.    aprila test iz matematike

24.    aprila kombinovani test.

Navodi se da će učenicima testovi biti dostupni 12 sati dnevno, od 8 do 20 časova, a na početku svakog testa biraju jezik na kojem će raditi test. Međutim, ova vest je objavljena danas, kada je na redu bio test iz srpskog/maternjeg jezika, od 8 sati ujutro.

Potom je Ministarstvo obrazovanja objavilo da je „razlog zašto je omogućen rad od 12 časova je da se rastereti sistem i omogući neometani rad. Oko 12.30 većina učenika se ulogovala i došlo je do preopterećenja. Kancelarija za IT i Komtrejd rade na proširenju resursa i podizanju kapaciteta. Svako dete koje je pokušalo da radi i ako je tokom realizacije došlo do preopterećenja moglo je da pristupi ponovo i nastavi rad na testu“.

Povratnu informaciju o rezultatima testa učenici će moći da vide nakon dvanaestočasovnog isteka vremena za rešavanje testa, kada će rešenja biti dostupna i kada će moći da im pristupe i analiziraju ih. Analize zadataka sva tri testa će biti emitovane i na kanalu RTS 3, u subotu od 12 do 14.30 časova.

Rezultati testa se neće ocenjivati, a učenicima se savetuje da samostalno reše testove, bez obzira na krajnji rezultat, jer će jedino tako imati pravi uvid u svoje trenutno znanje i smernice za dalje planiranje učenja.

Po normalizovanju uslova rada, sprovešće se i zvanični probni završni ispit, što znači da će učenici imati više prilika da provere svoje znanje pre završnog ispita.

S obzirom na to da oko 4,4 odsto učenika osmog razreda nema uslove za onlajn testiranje od kuće (nemaju internet pristup i/ili odgovarajući uređaj) Kancelarija za IT i eUpravu je uz pomoć donatora – Telekom Srbije, Telenor Srbija, VIP, Comtrade i Huawei – obezbedila donaciju pametnih telefona, tableta i mobilnih kartica za oko 2.800 đaka, navodi se u saopštenju Vlade Srbije, ali se ne saopštava kada i u kojim sredinama biti dodeljena pomenuta donacija.

Vlada navodi i da „ukoliko i pored ove donacije neki od učenika ipak ne budu imali tehničke mogućnosti da rade onlajn testiranje, školama će biti na raspolaganju sva tri testa u PDF formatu na dan kombinovanog testa, čime se obezbeđuje pun obuhvat generacije osmog razreda. Cilj prvog probnog završnog ispita jeste da se iskoriste dosadašnji rezultati digitalizacije u sistemu prosvete i javne uprave kako bi se đacima osmog razreda i u uslovima vanrednog stanja obezbedila dodatna mogućnost vežbanja i pripreme za završni ispit, kao i da se provere potencijali da se u narednim godinama sprovede potpuno digitalni završni ispit“.

Priredio: B.M.