Predsednik Srbije: Zabrana kretanja za Uskrs od petka do utorka, od sledeće nedelje tri termina izlaska starijih

  14 april 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas uveče da će mera zabrane kretanja za vreme Uskrsa trajati od petka od 17 sati do utorka do pet ujutro.

„Razgovarali smo sa stručnjacima, a oni to podržavaju. Odluka će biti za pola dana. Na Veliki petak će građani moći da kupe sve“, kazao je Vučić na Radio-televiziji Srbije.

Istakao je da će građanima starijim od 65 godina od sledeće nedelje biti omogućeno kretanje tri puta nedeljno za vreme trajanja policijskog časa.

„Ideja je da izdvojimo u tri dana osam sati za penzionere. Moramo da odvojimo osam ili šest sati i da kažemo da maksimalno mogu pola sata i do 300 metara od kuće“, rekao je Vučić.

Dodao je da će njima biti obezbeđene hirurške ili epidemiološke maske.
„Obezbedićemo masku svakom penzioneru koji je nema. A opet ćemo ih moliti da ne izlaze napolje ako ne osećaju potrebu“, naveo je on.

Kazao da će roditelji sa decom koja imaju smetnje u razvoju moći tokom bilo kog dela dana da izađu napolje, a ne samo u terminu od 18 do 20 časova kako je to zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević ranije danas kazala.

Govoreći o zahtevu Sinoda Sprske pravoslavne crkve (SPC) da Vlada Srbije prekine zabranu kretanja za vernike kako bi prisustvovali liturgiji u nedelju, Vučić je rekao da je prethodne subote sa patrijarhom sklopio dogovor drugačiji od zahteva Sinoda.

„Šta god da kažem biću razapet od dela javnosti. Jedino što mogu da garantujem je da ću još sutra pokušati da razgovaram sa patrijarhom i ljudima Sinoda. Ali, nemojte da imate sumnju, ja ću podržati lekare i život. A kakve ćemo odluke doneti, ne pada nam na pamet da hapsimo vladike i sveštenstvo. Ako molbe ne urode plodom, obavestiću vas kakve su odluke“, istakao je on.

Priredio: B.M. (Izvor: Beta)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija