Reorganizacija u Domu zdravlja: Pregledi u izolaciji za Covid-19, testiranje u „banji“

  04 april 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

„DZ Bečej je, poštujući sve instrukcije Ministarstva čim je dobilo odgovarajuću preporuku, pristupio reorganizaciji službe i formirao sve potrebno i tako će raditi do  daljnjeg. Ovim putem dajemo praktične informacije  građanima Bečeja o načinu funkcionisanja DZ Bečej pod novim uslovima“, piše u današnjem saopštenju medijima Doma zdravlja Bečej u kom direktorka zdravstvene ustanove Kosana Nešić objašnjava način postupanja građanima koji imaju takve simptome da postoji sumnja na Covid-19.

Podsetimo da je juče popodne Bečejski mozaik online objavio tekst o tome da je „Jodna banja“ izmeštena iz svog objekta, a na ulazu u banju pisalo je „testiranje na Covid-19“, međutim ulaz u „Jodnu banju“ juče oko 17 časova bio zaključan.

U saopštenju Doma zdravlja se navodi da u slučaju da su simptomi  takvi da postoji sumnja na Covid-19, pacijenti će biti „pregledani u za to posebno formiranoj izolaciji za Covid-19 i primeniće se svi neophodni dijagnostički  algoritmi prema protokolu. Poželjno da se pacijenti, koji imaju simptome i sumnjaju na infekciju Covid-19 najave telefonom, da bi se zdravstveno osoblje pripremilo za dolazak takvog pacijenta (propisana lična  zaštita, pozvao dežurni laborant, dežurni Rtg tehničar, kao i radiolog i/ili pulmolog)“.  

Navodi se da će testiranje pacijenata na Covid-19 biti obavljano u objektu „Jodne banje“, te da će lekari Doma zdravlja, „ukoliko pacijent ispunjava precizno  zadate algoritme prema instrukcijama koji je  svaki lekar dobio od Ministarstva, uz konsultaciju epidemiologa, vršiti odabir pacijenata sa lakšim simptomima, sumnjivim na Covid-19, koji će se testirati i ukoliko test bude bio pozitivan, biti upućeni na dalji tretman po uputstvima Ministarstva zdravlja“.

Odeljenje medicinske rehabilitacije je iz objekta „Jodne banje“ premešteno je u Dom zdravlja, ulaz je iz Hitne  službe, te će pacijenti koristiti lift za prvi sprat gde je privremeno izmeštena  Služba fizijatrije i rehabilitacije.  

„Ambulanta koja je takođe još ranije bila  oformljena prema instrukcijama  Ministarstva je Respiratorna  ambulanta  za pacijente sa respiratornim tegobama, vrata odmah pored  ulaza u Hitnu. Cilj je da se  odvoje u toj ambulanti i budu pregledani svi oni koji imaju tegobe od strane respiratornog trakta, a za sada  nisu sumnjivi na Covid-19.Trijažu pacijenata vrše zdravstveni  radnici na ulazu u Hitnu službu“, navodi se u saopštenju Doma zdravlja i dodaje se da će Služba hitne medicinske pomoći, kao i do sada, raditi 24 sata, Služba opšte medicine radi od 7 do 18 časova, prema naredbi Ministarstva zdravlja, Služba kućnog lečenja i sve specijalističke službe i ambulanta u Novom selu rade po rasporedu kao do sada, radno vreme je od 7 do 18 časova, a ambulante u Bačkom Gradištu i Bačkom Petrovom Selu funkcionišu od 7 do 19, a ambulante u Radičeviću i Mileševu rade kao i do sada.

U saopštenju piše da medicinsko osoblje Doma zdravlja Bečej „organizovano je potpuno u skladu sa instrukcijama i protokolima Ministarstva i daje  zaista svoj maksimum  da ovo teško vreme izdržimo zajedno, da sve službe rade, da svi pacijenti budu zbrinuti, bilo koji problem da imaju, a da se pri tom  izbegne  svaka mogućnost kontakta između pacijenata zaraženih Covidom-19 i onih koji nisu zaraženi“.

Zbog toga postoje dva ulaza u Dom zdravlja, prvi ulaz je od Hitne službe i tamo ulaze svi pacijenti kod kojih ne postoji ozbiljna sumnja na Covid-19  „i bivaju od  strane  medicinskog osoblja  upućeni dalje, ili u respiratornu ambulantu (vrata odmah pored Hitne) ili ka svim ostalim službama (Hitna, Opšta, Specijalistička, Služba rehabilitacije) ,shodno razlogu zbog kojeg se pacijent javlja u Dom zdravlja. „Dakle, na tom ulazu stoji naše osoblje koje uzima osnovne podatke i upućuje pacijente gde treba. Samo oni koji imaju teže  simptome i javljaju se zbog osnovane sumnje  na Covid-19  će biti upućeni  na ulaz 2, to jest glavni ulaz. Ipak, najbolje je, kao što je  već rečeno da se pacijenti sa težim simptomima  sumnjivim na Covid-19  najave telefonom“.

Između 2 segmenta (na dva ulaza u zgradu Dom zdravlja) je od strane naše tehničke  službe izgrađena i  fizička barijera da bi se što bolje prevenirala zaraza, piše u saopštenju.

Iz Doma zdravlja mole građane da „ostanu mirni i sabrani kao i do sada, da sarađuju sa svojim lekarima i da se, kao i do sada, najbolje prvo javljaju telefonom, odgovorno poštuju mere izolacije  ako im je tako savetovano od  strane lekara, ostanu u kontaktu sa  svojim lekarima i jave im svako pogoršanje  stanja. Nadležni lekari će, kao i do sada, u dogovoru sa  pacijentima davati savete telefonom preko naših već objavljenih telefonskih linija, dolaziti  u kućne posete, a ako je potrebno , kao  što je bilo  i do sada, izvršiti  pregled u Respiratornoj  ambulanti DZ Bečej svakog pacijenta, a ukoliko je potrebno odmah savetovati i obaviti pregled onih pacijenata sa ozbiljnim simptomima u izolaciji  za Covid-19. Znači, paralelno rade sve vama poznate  službe DZ Bečej koje su i do sada radile, ali i ono što je novo, a to su  Covid-19 izolacija  i Respiratorna  ambulanta, kao i deo za Testiranje  i to sa potpuno odvojenim putevima da bi se sprečila mogućnost zaraze. Naš  zajednički cilj je da  se  zaraza virusom Covid-19 drži pod najboljom mogućom  kontrolom pre svega  smanjivanjem kontakata i poštovanjem mera izolacije, smirenošću i pametnom trijažom pacijenata, sada više  nego ikad“.

Mole se pacijenti da se prilikom odlaska u Dom zdravlja pridržavaju mera epidemiološke zaštite (da koriste zaštitne maske i rukavice), da držerastojanje jedni od drugih najmanje dva metra i „da prate uputstva nadležnog medicinskog osoblja koje ih čeka  na ulazu i koje je dobro organizovano i tačno zna šta treba raditi od prvog trenutka proglašenja epidemije. Da bi se što bolje prevenirala  zaraza, potrebno je da građani  dolaze u DZ samo ako zaista ima potrebe, naročito oni koji su starije životne dobi i hronični bolesnici, da se ne bi  zarazili“.

Apoteke Doma zdravlja će prilagoditi svoje radno vreme tako da izađu u susret najstarijim građanima.

Obnovljivo izdavanje lekova sa liste lekova koji se izdaju i propisuju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja moći će se koristiti  za najviše devet obnovljivih izdavanja – od prvog izdavanja elektronskog recepta u narednih  najviše 9 meseci će građani moći dizati svoje  lekove bez potrebe da se  javljaju u Dom zdravlja ako nema izmene u terapiji.

U saopštenju Doma zdravlja se navodi i da se osoblje Doma zdravlja zahvaljuje građanima Bečeja i pacijentima na dosadašnjoj dobroj saradnji  u nadi da ćemo zajedno i u dobrom zdravlju prebroditi i ovaj izazov, kao i medijima „na dosadašnjoj dobronamernoj i odgovornoj podršci zaposlenima u DZ  Bečej koji se danonoćno bore zajedno sa svim našim  građanima i pacijentima da zajedno pobedimo ovu zarazu, a pre svega im se zahvaljujemo na adekvatnom i pravovremenom obaveštavanju naših građana“.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija