Pravo na naknadu zarade: Zaposlenima u izolaciji i obolelima isplata pune zarade

  03 april 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Vlada Republike Srbije donela je danas Zaključak kojim je obezbedila pravo na naknadu zarade u visini od 100 odsto zaposlenima koji zbog neposrednog izlaganja riziku radi obavljanja svog posla, lečenja, zbrinjavanja i obezbeđenja obolelih privremeno odsustvuju sa rada, jer se nalaze u samoizolaciji ili izolaciji ili su oboleli od COVID-19.

Ovaj zaključak je donet na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a prvenstveno se odnosi na lekare, medicinsko osoblje, vojsku i policiju.

Oni će odsustvo sa rada dokazivati rešenjem nadležnog organa (sanitarnog inspektora, organa nadležnog za kontrolu prelaženja državne granice, carinskog organa, izvodom iz evidencije MUP-a i drugo), ili izveštajem lekara o privremenoj sprečenosti za rad (doznaka).

Ovo pravo poslodavci mogu da obezbede na sledeći način:

Za prvih 30 dana odsustva sa rada visinu naknade zarade poslodavci treba da isplate iz svojih sredstava.

Ukoliko je zaposleni na plaćenom odsustvu više od 30 dana, poslodavci mogu da, počev od 31. dana odsustva sa rada, visinu naknade zarade isplate tako što će iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbediti zakonom propisani iznos naknade zarade, a iz svojih sredstava obezbediti razliku do visine od 100 odsto osnova za naknadu zarade, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vlada Srbije preporučila je na jučerašnjoj (2. april) sednici poslodavcima da svojim zaposlenima koji se nalaze u samoizolaciji ili su oboleli od COVID-19, zbog neposrednog izlaganja riziku zbog obavljanja svog posla, obezbede pravo na naknadu zarade u visini od sto odsto.

Na sajtu Ministarstva zdravlja svi građani mogu samostalno popuniti zahtev za izdavanje potvrde o izolaciji na stranici www.zdravlje.gov.rs/tekst/346871/covid-19.php.

Priredio: B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija