U Vojvodini kod 191 građanina potvrđeno prisustvo koronavirusa: U KCV se leči 82 pacijenta, još jedan smrtni slučaj

  03 april 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je danas da na teritoriji Vojvodine potvrđeno prisustvo koronavirusa kod 191 građanina.

Kako je rekao, rano jutros preminuo je još jedan pacijent iz Sremskog okruga čime se ukupan broj smrtnih slučajeva u ovoj pokrajini popeo na šest.

„Trenutno se na klinici u Kliničkom centru Vojvodine leči 82 pacijenta. Pet od njih je u intenzivnoj jedinici, odnosno na respiratoru. Od početka krize ima 5 izlečenih pacijenta koji su otpušeni na kućno lečenje“ , rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

„Sve zdravstvene ustanove na teritoriji AP Vojvodine u potpunosti su opskrbljene svim neophodnim zdravstvenim materijalom i medicinskom zaštitnom opremom“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na konferenciji za novinare, napomenuvši da je KCV još u januaru, samostalno, počeo sa nabavkom zaštitne medicinske opreme.

Mirović je naglasio da zdravstveni sistem Vojvodine ima i dovoljno respiratora i testova na virus korona, što je veoma značajno jer je počelo testiranje u većem obimu.

Sva neophodna oprema, kako je naveo, svakodnevno pristiže iz centralnog magacina iz Beograda u KCV, odakle se dalje distribuira u sve druge zdravstvene ustanove na teritoriji Vojvodine.

Mirović je ocenio da je proteklih dana u medijima bilo dosta dezinformacija, kada je reč o izgledu klinika na kojima su smešteni pacijenti oboleli od korona virusa i medicinskoj opremi koju one poseduju.

„Intenzivna jedinica Infektivne klinike je potpuno rekonstruisana pre godinu i po dana i u nju je, zajedno sa nabavkom opreme, uloženo više od milion i po evra. U protekle četiri godine potpuno su obnovljene i opremljene i klinike za ortopediju i abdominalnu hirurgiju i u njima će biti hospitalizovani pacijenti oboleli od ovog virusa“, napomenuo je on, ističući da te klinike poseduju najsavremeniju medicinsku opremu.

„Zdravstveni sistem Vojvodine u potpunosti funkcioniše. Testiramo sve više ljudi i pripremamo Novosadski sajam za prijem zaraženih sa lakšom kliničkom slikom“, izjavio je sekretar Gojković.

Gojković je odgovarajući na pitanje novinara rekao da nijedan lekar KCV nije oboleo.

„Nijedna medicinska sestra nije obolela, osim jedne sa Infektivne klinike zbog koje je u izolaciji bio veći broj lekara. A medicinska sestra se nije zarazila na klinici nego je zaražena od svoje porodice koje je putovala u inostranstvo“, rekao je Gojković.

Dodao je i da je na teritoriji Vojvodine zaraženo pet lekara.

„Od toga četiri epidemiologa koji su pozitivni i to je bio moj najveći strah i problem. Na sreću, oporavljaju se. Oni su bili ostvarili bezbroj kontakata u poslednjih 15 dana. Zaražena je i jedna doktorka koja je izašla po pozivu na teren kod pacijenta koji se žalio na kardiovaskularne tegobe, a ona je došla u uniformi za kardiološke tegobe - ispostavilo se da pacijent ima temperaturu 39“, rekao je Gojković dodajući da su tri stomatologa takođe zaražena, od kojih je jedan u teškom stanju i on je trenutno najkritičniji pacijent.

U prethodnih šest dana, kako je naveo, zdravstveni sistem Vojvodine je uradio više od 54.000 usluga prema građanima pokrajine, koji nisu oboleli od korona virusa i to je „ogroman posao koji rade sva tri nivoa zdravstvene zaštite“.

Priredio: B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija