Zaštitnik građana: Osobe sa invaliditetom među najugroženijima

  25 mart 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ukazao je nadležnim organima da su osobe sa invaliditetom svih kategorija, pored starijih, među najugroženijim delovima stanovništva u uslovima pandemije koronavirusa, kao i da je zato od izuzetne važnosti da se u mere podrške Vlade Srbije uključi i ta ranjiva grupa.

U saopštenju te institucije navodi se da se Pašalić pridružio apelu Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom (NOOIS) upućenom nadležnima, da ulože dodatne napore i ne ukidaju usluge podrške u zajednici, kao što su stanovanje uz podršku, personalne asistente, lične pratioce dece i gerontodomaćice.

Upozorio je i na problem funkcionisanja servisa personalne asistencije, odnosno, dolaska asistenata u domove osoba sa invaliditetom tokom trajanja zabrane kretanja, kao i pružanja neophodne podrške i pomoći nepokretnim ili teško pokretnim osobama od strane rodbine, prijatelja ili osoba koje pojedinci lično angažuju u uslovima ograničenja kretanja u vreme vanrednog stanja.

„U uslovima vanrednog stanja potrebno je preduzeti dodatne mere zaštite i obezbediti pomoć stanovnicima neuslovnih romskih naselja, pre svega u vidu higijenskih paketa i paketa hrane. S obzirom na činjenicu da većina ovih naselja nema pristup tekućoj vodi, sprovođenje preventivnih mera i održavanje higijene je gotovo nemoguće, koje je otežano i u redovnim okolnostima“, rekao je Pašalić, prenela je danas Agencija Beta.

Pašalić je pozvao državne organe, lokalne samouprave, ustanove socijalne zaštite da preduzmu dodatne mere zaštite za stanovnike neuslovnih romskih naselja.

Takođe, pozvao je i nevladine organizacije da se u ovom „izuzetno teškom trenutku za sve građane Srbije, posebno za najranjivije kategorije stanovnika“, aktivnije uključe u zaštitu njihovih prava i pomognu im da prebrode probleme sa kojima se ovih dana suočavaju.

Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman 24. marta je uveo dodatni dežurni telefonski broj za podnošenje pritužbi u vreme vanrednog stanja.

Radno vreme Pokrajinskog zaštitnika građana je od 8.30 do 15 časova i građani mogu da podnose pritužbe kao i do sada, na brojeve telefona 021/487-41-44 i 021/55-77-27.

Nakon završetka radnog vremena, od 15 do 20 časova pritužbe se mogu podnositi na dežurni broj telefona 060/51-59-311, kao i 24 časa dnevno preko i-mejl adrese: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

S obzirom na to da u opštini Bečej već godinama nema ombudsmana, građani Bečeja mogu se obratiti pokrajinskom ombudsmanu, a u lokalnoj samoupravi imaju priliku da dobiju besplatne pravne savete.

Služba besplatne pravne pomoći funkcioniše u Opštinskoj upravi Bečej, a građani u uslovima vanrednog stanja trebalo bi da se obrate putem pisane ili elektronske pošte ili telefonskim putem.

Pisani zahtev se može podneti putem pošte ili na adresu elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili na telefon broj: 064/ 89-59-055.

Priredio: B.M. (Izvor: Beta)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija