Odštampajte ovu stranicu

RIK: Izborne radnje se prekidaju dok traje vanredno stanje

  16 mart 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Republička izborna komisija večeras je donela rešenje o prekidu svih izbornih radnju u sprovođenju izbora za narodne poslanike, koji su raspisani za 26. april, a sprovođenje izbornih radnji nastaviće se od dana prestanka vanrednog stanja.

RIK je postupila u skladu sa članom 5 Uredbe Vlade Srbije o merama za vreme vanrednog stanja, u kome stoji da se "stupanjem na snagu ove uredbe prekidaju se sve izborne radnje u sprovođenju izbora za narodne poslanike, poslanike Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i odbornike skupština opština gradova i opština, koji su raspisani za 26. april ove godine".

Nešto pre ove vesti koju je objavio Tanjug, agencija Beta je prenela saopštenje posmatračke misija Crte po kejem  je ova organizacija povukla svih 120 dugoročnih posmatrača sa terena širom Srbije zbog ozbiljnosti situacije sa korona virusom, saopšteno je iz te nevladine organizacije.

Nakon odluke o uvođenju vanrednog stanja, Crta je apelovala na institucije da odlože izborni proces do uspostavljanja uslova bez ograničenja ljudskih i građanskih prava, i time "postupe odgovorno prema građanima Srbije".

U saopštenju je navedeno da su Crtini posmatrači počeli dugoročno praćenje predizbornog perioda u Srbiji, u skladu s međunarodnim standardima za nezavisno građansko posmatranje izbora tri nedelje pre njihovog raspisivanja.

Tim od 120 dugoročnih posmatrača na terenu pratio je od 11. februara sve aspekte izbornog procesa: od rada izborne administracije, komunikacije stranka sa građanima, funkcionerske kampanje i zloupotrebe javnih resursa do potencijalnih slučajeva potkupljivanja i pritisaka na birače.

Crtini dugoročni posmatrači nastaviće praćenje izveštavanja medija o kampanji, kao i kampanju na društvenim mrežama, navedeno je u saopštenju.

Tri dana ranije izvršni direktor Cesid-a Bojan Klačar je nagovestio ovakav razvoj događaja:

„Koliko god da se održavanje izbora koji su zakazani za 26. april prolongira, ukoliko do toga dođe, pravno tumačenje prema Ustavu je da prethodno mora da se proglasi vanredno stanje, i da se Skupština Srbije ne raspušta.“

Klačar je za agenciju "Beta" izjavio da bi u tom slučaju izbori morali da se održe najkasnije 60 dana od završetka vanrednog stanja.

"Mislim da se o toj odluci razmišlja i da se prati situacija sa koronavirusom. O eventualnom odlaganju izbora najverovatnije će se odlučivati krajem marta. Jedini način za odlaganje izbora koji je poznat organizacijama civilnog društva je da se uvede vanredno stanje, da Skupština nastavi da funkcioniše a da se na dan završetka vanrednog stanja raspišu izbori", kazao je Klačar.

On je rekao da vanredno stanje može da traje najviše 90 dana, uz još 90 dana produžetka.

"Ne vidim mogućnost da se izbori odlože bez da se uvede neka vrsta vanrednog stanja", rekao je Klačar i dodao da u tom slučaju, s obzirom na zabranu okupljanja više od 100 ljudi u zatvorenom prostoru, ne bi bilo potrebno da Skupština Srbije stvarno zaseda "već ona samo formalno ne bi bila raspuštena".

R.M. (Izvor: Tanjug, Beta)