Sećanje na Veliku raciju: Poverenje i želja da se zajedno poklonimo pred žrtvama

  27 januar 2020
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, Bečejci su danas, 27. januara, na godišnjicu zločina na mestu gde se on dogodio, na komemoraciji kod spomen obeležja na obali Tise odali poštu ubijenima u Velikoj raciji 1942. godine.

Pročitana su imena 208 ubijenih Srba, Jevreja i Roma koja su uklesana na spomen ploču na vidikovcu kraj Tise. U Bečeju su u ledenu Tisu bačena tela 128 muškaraca, 86 žena, 19 starih i 15 dece.

Blizu 4.000 tela iz Južne Bačke 1942. godine odnele su struje Tise i Dunava – to je bio krvavi rezultat Hortijevih fašista od 4. do 28. januara 1942.

Nakon odavanja pošte žrtvama i čitanja imena ubijenih, u ime organizatora komemoracije, lokalne samouprave, predsednik opštine Dragan Tošić je rekao da „postoje datumi koji nisu samo deo istorije sećanja nas koji živimo u Bečeju, već velika životna lekcija za sve generacije. Ovaj datum nas uči da ne dozvolimo da se ikada više ponovi fašističko bezumlje. Prošlo je 78 godina od tada kada su fašističke horde marširale kroz naš Bečej nanoseći nam tugu koja se ne leči. (…) Od istorije ne možemo sakriti pogled, a poverenje je suština onog zbog čega smo danas ovde zajedno. Pored poverenja je bila potrebna iskrena želja i nada da smo kao ljudi, kao pripadnici različitih nacija i vera spremni da se zajedno poklonimo pred žrtvama (…) Naš zadatak je da budućim naraštajima približimo ideju tolerancije i mira kako se ta strašna tragedija nikada ne bi ponovila, da ih učimo vrednostima antifašizma, da ih učimo da cene mir i da je sloboda svetinja. Ljubav, poštovanje, zajedništvo i uvažavanje različitosti moraju uvek biti matrica našeg ponašanja“.

Predstavnik Saveza jevrejskih opština Srbije Fedor Fišl rekao je da je teško ovaj dan nazvati danom, „bio je dan maglovite guste tame, najdubljih ponora oslobođenog zla“… Kazao je da je na bečejskom poprištu smrti stradalo „oko 300 žrtava, svetih žrtava, samo zato što su bili Srbi i Jevreji, setimo se i naših Roma stradalnika koji su nakon Drugog svetskog rata na svim prostorima bivše Jugoslavije delili sa nama tragičnu, stradalničku sudbinu. Setimo se isto tako da je danas Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, da ne spominjemo milione Jevreja i načine njihovog uništenja, setimo se samo da mala devojčica na putu do obdaništa sa svojom majkom nasuprot svojoj drugarici koja nije Jevrejka, neće sresti nijednog od svojih ujaka, stričeva, tetaka, baka i deka“.

U ime SUBNOR malobrojnim prisutnima na vidikovcu obratila se Jelena Češljević koja je rekla da su „ovom teroru i ubistvima prethodila streljanja članova SKOJ-a i partije sprovedena 11. novembra 1941. i 20. januara 1942. godine. Za sprovođenje racije okupator je izabrao najkrvoločnije ljude. Fašisti su raciju započeli 4. januara u Šajkašu, a završili je 27. januara ovde u Bečeju. Krvavi pogrom nad srpskim i jevrejskim stanovništvom predstavljalo je dobru osmišljenu akciju mađarskih fašista Mikloša Hortija, tako je zapisao jedan naš sugrađanin, Raša Stakić“.

Parastos su održali sveštenici Srpske pravoslavne crkve, a molitvu za ubijene govorio je i sveštenik rimokatoličke crkve.

Komemoracija kraj Tise okončana je spuštanjem venca u vodu kanala i polaganjem venaca na spomen obeležje. Cveće su položili predstavnici lokalne samouprave, SUBNOR-a, političkih stranaka…

Prethodno su kod spomen ploče na nekadašnjoj jevrejskoj školi – danas predškolska ustanova – takođe položeni venci i odata je pošta ubijenim Jevrejima.

Pre rata je u Bečeju živelo 280 Jevreja, a nakon Drugog svetskog rata bilo ih je 8. Na bečejske Jevreje danas podsećaju samo spomen ploča na zgradi predškolske ustanove i jevrejsko groblje, jer je sinagoga prodata i srušena 1962. godine.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija