A polgárok nevében 2019: Ismét módosították a büdzsét

  04 novembar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

A képviselő-testület keddi ülésén a hatalmi koalíció tanácsnokai elfogadták Óbecse község 2019. évi költségvetésének második módosítását.

A községi költségvetés második módosítása után a közös kasszába megközelítőleg 1,7 milliárd dinárt terveztek, ami 90,8 millió dinárral magasabb összeg, mint ami az első módosításkor szerepelt a tervekben – ebből az összegből a költségvetési eszközök 1,3 milliárd dinárt tesznek ki (ez a korábbihoz képest 104,1 millió dinárral több), a más forrásból származó eszközöket 34,4 millió dinárra (750 ezer dináros emelkedés), míg a magasabb hatalmi szintekről várt bevételeket 209, 4 millió dinárra (a korábbinál 14 millióval kevesebbre) becsülték. Az átvitt eszközök változatlanul 163,5 millió dinárt tesznek ki.

A második módosítást többek között a módosított meglévő és az új beruházások, az állami földek bérbeadásából befolyt pénzek felhasználására vonatkozó új tervek, valamint az új költségvetési egyensúly megteremtése tették szükségessé.

A lakhatási, városrendezési és területtervezési programban a tervezett összeget 632 ezer dinárral növelték meg a felszámolás alatt álló Építésügyi Igazgatóságnál, és 2020-ra 5 millió dinárral a BČHT 3/09 furat felszerelésénél.

A kommunális szolgáltatások területén 4 millió dinárral több jut a zöld területek karbantartására, a gyepmesteri szolgálat 300 ezer dinárral kevesebbet kap majd, és kétmillió dinárral megemelték a távhőszolgáltatásra jutó összeget.

Mivel befejezték a bácsföldvári B-1/1-es kút fúrását és felszerelését, itt 1,8 millió dinárral csökkentették a pénzt.

Az ipari övezet víz- és szennyvízhálózati beruházásának első szakaszára 3,4 millió dinárral több költségvetési forrást terveztek most be, de a magasabb szintekről 13 millió dinárral kevesebb pénzzel számoltak.

A BČHT-3/09 furattól a meg lévő és új felhasználókig vezető távhővezetékek felújítására és kiépítésére 2019-re 7,2 millió dinárral többet terveztek be, de 2020-ra ugyanennyivel csökkentették az összeget. Új projekt az ipari övezetben lévő csatorna iszaptalanítása és csőrendszerrel való beépítése, amire 2019-ben és 2020-ban is 1,3 millió dinárt terveznek elkölteni, ugyanitt 2019-ben 800 ezer dinárt, 2020-ban 750 ezer dinárt a vízhálózat kiépítésére is szánnak.

A helyi gazdaságfejlesztési akciótervben nincs változás, a turizmusfejlesztés terén viszont a Tanderbal rendezvény további 650 ezer dinárt kap.

Az állami földek bérbeadásából befolyt pénz felhasználásának új programja miatt a mezőgazdaság fejlesztésére a költségvetésből 41,6 millió dinárral, a magasabb szintekről 2 millió dinárral többet terveztek be.

A környezetvédelem programjait nem érintik a változások, de a közlekedési infrastruktúra és közlekedésszervezés kategóriájában a Csuka Zoltán utca átépítésére 5,4 millió dinárral kevesebb összeggel számoltak, és 1,2 millió dinárral kevesebb pénz lesz az aszfaltozatlan utcák (Péterrévén a V. Nazor, a J. Tomić, a Bolmán, a S. Panić, a B. Brančić utca, valamint Óbecsén a Četkara) zúzott kővel való feltöltésére, 4,1 millió dinárral több jut viszont majd Óbecsén a Sever Đurkić lakótelepen, valamint Petőfi Sándor, a S. Čalenić és a Május 1. utcákban az új aszfaltréteg kialakítására.

A Zöldfás utca felújítására 8,9 millió dinárral lesz több az idén.

Két új buszmegálló is lesz, erre 2019-ben 4,9, 2020-ban 4,3 millió dinárt szán az önkormányzat.

Az óvoda 4,3 millió dinárral több pénzzel gazdálkodhat majd, ennek részbeni oka a fizetések májusi 2 százalékos emelése.

Az általános iskolai oktatásra 12,9 millió dinárral többre lesz szükség az útiköltség és a távfűtés új elszámolása miatt, és törvényi kötelezettségek miatt négymillió dinárral többet kell majd elkölteni a katasztrófák kockázati becslésének a kidolgozására.

A szociális és gyermekvédelemben a családi és intézeti elhelyezésre a költségvetésből 3,3 millió dinárral több, a magasabb szintekről 2,3 millió dinárral kevesebb lesz.

A primáris egészségvédelemre szánt összeget 616 000 dinárral emelték meg, ennek oka ismeretlen. A kultúrafejlesztésre – ugyancsak indoklás nélkül – 1,3 millió dinárral több a pénz, míg a sport- és ifjúságfejlesztés programjait 1,5 millió dinárral rövidítették meg. Az önkormányzat általános szolgáltatásaira 9,8 millió dinárral többre lesz szükség.

A LINK FTO mezőőrszolgálat felszámolására is kell majd pénz, de ennek összege nem szerepel a tervben.
A helyi közösségek működését további 3,4 millió dinárral, a községi polgári jogvédő intézményét újabb 700 ezer dinárral támogatják a kutyaharapások miatti peren kívüli megállapodás megkötésében.

Az önkormányzat politikai rendszerének a programjában 500 ezer dinárral emelték meg az összeget a végrehajtó szervek tevékenységeire.

A községi képviselő-testület ülésén a Đorđe Predin Badža Ifjúsági és Sportközpont igazgató bizottsága elnökévé az intézmény volt igazgatóját, Dejan Stanojevet választották, taggá pedig Miloš Andrićot.

Az ülésen több építési telek értékesítéséről is döntés született.

F.D.K.
A cikk megjelenését Óbecse község támogatja. A cikkben kifejtett álláspontok nem feltétlenül tükrözik a támogatást odaítélő szervezet nézeteit.
(A cikk 2019. július 12-én jelent meg, a Becsei Mozaik 780. számában)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija