Žiri „Be:femona“: Pobednice Nataša Tapušković i Vanja Matujec

  24 oktobar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ravnopravne pobednice sedmog Bečejskog festivala monodrame „Be:femon“ su po oceni stručnog žirija Nataša Tapušković koja je prikazala monodramu „Jul“ i Vanja Matujec koja je nastupila s monodramom „Baš ti baš tu“.

Po oceni publike najbolja monodrama je „Dnevnik jednog ludaka“ Dušana Matejića sa ocenom 4,89.

Stručni žiri – Dušanka Glid Stojanović, Ivana Buljan Legati i Deneš Debrei – jednoglasno je doneo odluku da dve monodrame podele ravnopravno nagradu.

Takva odluka je donesena zbog toga što oba ostvarenja – monodrame „Jul“ Nataše Tapušković i „Baš ti baš tu“ Vanje Matujec – sadrže u sebi intimni istraživački rad koji nije iniciran odsustvom drugih prilika ili neprilika u profesiji koju gluma podrazumeva, navodi se u obrazloženju žirija. „Ova dva primera samo potvrđuju da je to mesto samoće koju monodrama podrazumeva i da dovodi do rasvetljavanja javne usamljenosti, nekada tako nužno, i da umetnički okrepljujuće otvara samom umetniku načas naslućene a gledaocu neslućene domete scenske spoznaje. A to se dešava kada su i ego i super ego i id ujedinjeni u simfoniji reči, misli, svesti, podsvesti, nadsvesti i nesvesti. Iako baveći se tako različitim temama, ove dve glumice stavile su se pod lupu samoposmatranja i izvođenja eksperimenta nad sobom: Nataša Tapušković, stavivši se u ulogu muškarca koji, doveden na sam rub egzistencije, oslobađa pravu prirodu čoveka u svim njegovim najnižim i primarnim porivima, a Vanja ulogom neurotizirane i preromantizirane „no nejm“ osobe koja u „holivudski urušenom“ svetu vidi sebe kao najneophodnijeg statistu u tih ključnih sat vremena koliko predstava traje. I jedna i druga imaju izvrsne i vanredne snage da u samoći monodrame ostvare kolektivni puls sveta, dirnuvši time i publiku na 7. „Be:femonu”.

Bečejska publika je na festivalu monodrame od 16. do 19. oktobra imala priliku da pogleda 7 predstava iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine: „Jul“ prema tekstu Ivana Viripajeva koju je igrala Nataša Tapušković, „Not the right leg“ u izvedbi Danke Sekulović, „Pu spas za sve nas“ (po motivima dnevnika Diane Budisavljević) koju je glumila Jelena Puzić, „Baš ti, baš tu“ Vanje Matujec, „Dnevnik jednog ludaka“ Dušana Matejića, „Čovek sa cvetom u ustima“ u izvedbi Zoltana Molnara i „Hasanaginicu“ Marije Đajić.

Festival je posetilo oko sedam stotina ljudi.

„Be:femon“ je otvorila jedna od najznačajnijih glumica jugoslovenskog filma i pozorišta Neda Arnerić, s kojom je publika pre toga imala priliku da razgovora u Kreativnom centru pozorišta.

R.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija