PU „Labud Pejović”: Dve nove grupe, lista čekanja samo za jaslice

  21 avgust 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Predškolskoj ustanovi „Labud Pejović” za predstojeću radnu godinu do pre dva meseca postojala je lista čekanja, naime, u septembru bi u vrtić trebalo da krene ukupno 301 dete, međutim, u junu mesecu je 80 njih bilo neupisano. Sada je ta lista „skraćena“, za sada je neupisano 17 dece.

Na konferenciji za novinare u Predškolskoj ustanovi „Labud Pejović“ u junu mesecu direktorka ustanove Tatjana Mitić rekla je da, kako bi se do septembra svako dete upisalo u vrtić, zatraženo od osnivača, lokalne samouprave, otvaranje dve nove grupe, ali opština za to trebalo je da dobije saglasnost Ministarstva finansija zbog zabrane zapošljavanja.

Dva meseca kasnije, 21. avgusta, novinarima je saopšteno da je problem u vezi sa listom čekanja za upis rešen.

„Želim da objavim da smo uz veliku pomoć, veliku podršku našeg predsednika opštine Dragana Tošića dobili saglasnost za otvaranje dve nove grupe. Jedna grupa će biti otvorena u Novom selu, a druga grupa u Donjem gradu, tako da ćemo, umesto dosadašnjih 50 vaspitno-obrazovnih grupa imati 52 grupe. Juče smo dobili informaciju da je saglasnost stigla, a opština je obezbedila sredstva za finansiranje tih vaspitača, tako da svi možemo biti zadovoljni i tako krenuti u novu radnu godinu“, rekla je direktorka PU „Labud Pejović“ Tatjana Mitić.
Dodala je i da će nadležni iz vrtića tokom dana obavestiti roditelje dece o, kako je rekla, „ovom novitetu“.

Naredne nedelje predstoji prijem novoupisane dece u predškolsku ustanovu.
U predškolsku ustanovu će biti primljeno svako prijavljeno dete od tri do šest godina starosti. Dve nove grupe će biti poludnevni boravci za navedeni uzrast na mađarskom nastavnom jeziku.

Ipak, neće svako prijavljeno dete biti upisano u predškolsku ustanovu, objasnila je stručna saradnica u vrtiću Silvija Subakov: „Ostaće nam neupisana deca koja su prijavljena za vreme konkursa za upis jaslenog uzrasta, i to samo ona deca u čijim porodicama radi samo jedan roditelj, jer zbog načina bodovanja na višim mestima na listi za upis su bila deca iz porodica gde rade oba roditelja“.

Subakov je dodala da do desetoro dece trebalo bi da bude, uslovno rečeno, „premešteno“, naime, njihovim roditeljima će biti ponuđeno da ona umesto celodnevnog upišu poludnevni boravak u okviru objekta koji su tražili, ili da se upišu celodnevni boravak, ali ne u željenom objektu predškolske ustanove.
Radi se o 56 mališana koji će se sada upisati u vrtić, a 17 dece jaslenog uzrasta će i dalje ostati neupisano. Desetak dece je na listi čekanja, to su ona koja su roditelji prijavili nakon okončanja konkursa za upis, ali je već primljeno nekoliko njih, pre svega predškolaca – još čeka 6 za jaslice i 4 starijeg uzrasta.
Mitić je rekla da su u toku razgovori sa predstavnicima opštine da se od januara ili februara meseca, kada se stvore finansijski uslovi, kao i u ljudskom resursu, možda otvori još jedna grupa za jasleni uzrast. Predstojeće radne godine bi predškolska ustanova trebalo da ima oko 300 predškolaca, međutim, događa se da se četvoro ili petoro mališana – to je broj za teritoriju cele opštine – ne upiše u obavezni predškolski program.

U okončanoj, 2018/2019. radnoj godini Predškolsku ustanovu „Labud Pejović” pohađalo je 1.075 dece (581 u celodnevnom i 494 u poludnevnom boravku) koja su bila raspoređena u 50 vaspitnih grupa u 14 objekata na teritoriji opštine. Od tog broja pripremno-predškolski program pohađalo je 311 dete, a dece jaslenog uzrasta bilo je 145.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija