Praćenje ostvarenja antikorupcijskog plana opštine: Izabrano petoro „kontrolora“

  13 avgust 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Antikorupcijski plan opštine Bečej od 2019. do 2023. godine usvojen je 26. juna na sednici Skupštine opštine Bečej.

Rokovi za realizaciju pojedinih aktivnosti u Lokalnom akcionom planu za borbu protiv korupcije su 31. decembar ove godine.

U međuvremenu je Komisija za izbor članova Radnog tela za praćenje primene Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije opštine Bečej – Dalila Dujaković (predsednica), Tamara Perišić, Dunja Šari, Daniela Doroslovački, Marjana Dimitrov (sve predstavnice organa vlasti), Aleksandar Đekić, predstavnik udruženja građana i Ana Aćimov, predstavnica medija – raspisala javni konkurs za izbor članova radnog tela za praćenje primene Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije opštine Bečej.

Na konkurs se prijavilo pet osoba koliko i treba da ima članova radno telo, te ih je komisija sve predložila da budu članovi Radnog tela za praćenje primene Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije opštine Bečej.

Oni su Sretko Stevanović i Branka Cvejanov iz Bačkog Petrovog Sela, Jovana Ilić iz Drljana, Roža Feher i Goran Strajnić iz Bečeja.

Po mišljenju komisije svi ispunjavaju uslove za članstvo u radnom telu i sada je potrebno da bude izrađeno rešenje o njihovom izboru. Kandidati za članstvo su komisiji dostavili i svoje biografije, ali životopisi zasad nisu objavljeni na sajtu opštine, kao ni to da li raspolažu potrebnim znanjem iz oblasti antikorupcijskih propisa, prakse itd.

Inače, da je bilo više od pet prijavljenih kandidata za članstvo u radnom telu, komisija bi trebalo da formira rang-listu na osnovu sledećih kriterijuma: pokazano znanje iz oblasti domaćih i međunarodnih antikorupcijskih dokumenata i propisa, informisanost o stanju, odnosno o praksi i slučajevima u oblasti borbi protiv korupcije, predlozi za unapređenje prevencije i suzbijanja korupcije, naročito na lokalnom nivou, iskustvo na poslovima borbe protiv korupcije itd.

Članovi radnog tela osim opštih uslova treba da ispunjavaju i uslove da nisu osuđivani na bezuslovnu kaznu zatvora, niti da se protiv njih vodi krivični postupak za krivična dela protiv službene dužnosti, privrede ili izbornih prava; da nisu funkcioneri u smislu odredaba Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije; da svojim dosadašnjim delovanjem nisu kršili ili ne krše odredbe Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije; da nisu članovi i/ili nosioci funkcija u političkim strankama, najmanje poslednjih 18 meseci; da nisu radno angažovani u organima jedinice lokalne samouprave po bilo kom osnovu i da ne obavljaju funkciju u javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač opština Bečej.

B.M. (Foto: pixabay.com)

Opširnije u štampanom izdanju Bečejskog mozaika 16. avgusta

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija