Podrška inkluziji Roma: Vozilo za mobilni tim u Bečeju

  12 mart 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U okviru Programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“ Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) dodelila je 30 automobila gradovima i opštinama koji imaju mobilne timove za inkluziju Roma.

Vozila je donirala Evropska unija, a ceremonija dodele održana je juče, 11. marta, na platou ispred Palate Srbije.

Opštini Bečej je doniran automobil „Fiat Tipo“ za mobilni tim za inkluziju Roma. Osim Bečeja, automobile su dobile lokalne samouprave Aranđelovca, Vršca, Doljevca, Lebana, Loznice, Mladenovca, Pirota, Smederevske Palanke, Surdulice, Čukarice, Beočina, Bačke Palanke, Rume, Pećinaca, Kovačice, Stare Pazove, Subotice, Zrenjanina, Paraćina, Požarevca, Aleksinca, Kraljeva, Bora, Zaječara, Šapca, Vladičinog Hana, Vlasotinca, Lajkovca i Niša.

Na svečanosti su govorili i ključeve vozila uručili šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, predstavnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić.
Osim automobila, lokalne samouprave za potrebe mobilnih timova za inkluziju Roma dobile su i 30 laptop računara.

Mobilni timovi za inkluziju Roma su radna tela lokalnih samouprava formirana u cilju jačanja saradnje između lokalnih institucija i romske zajednice. Posao mobilnih timova je da organizuju posete romskim naseljima i pružaju podršku i pomoć pojedincima i porodicama.

Mobilni tim u opštini Bečej rešenjem Opštinskog veća formiran je u novembru prošle godine. Članovi tima su koordinator za romska pitanja u opštini, predstavnici Centra za socijalni rad, Doma zdravlja, Nacionalne službe za zapošljavanje, škola, predškolske ustanove itd.

U Bečeju se upravo završava izrada lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja građana romske nacionalnosti u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština. Uskoro se očekuje javna rasprava o tom dokumentu.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija