XV. Ricsaj Népművészeti Találkozó és a Vajdasági nagyzenekar koncertje: A népi kultúra ünnepe

  16 novembar 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

A Ricsaj Népművészeti Találkozót november 23-án és 24-én tizenötödik alkalommal tartják meg az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben, ekkor, mint minden évben, gyermekzsivajtól lesz hangos az egyesület nagyterme.

A szervezők, a kultúrkör és a Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ, célja a magyar népi kultúra népszerűsítése, ismertetése, de az is, hogy alkalmat adjon a gyermekeknek a szereplésre, ismerkedésre és tanulásra.

„A rendezvényen az érdeklődők betekintést nyernek őseink hagyományaiba, életmódjába, ismerkedhetnek kultúránkkal és szórakozhatnak a magyar népművészet világa adta zenével, táncokkal“, mondta a szervezők nevében Ricz Róbert, a kultúrkör elnöke.
November 23-án 18 óra 30 perckor néprajzi kiállítás nyílik a kultúrkör előcsarnokában, majd 19 órakor kezdődik az Örökségünk című népzenei koncert, amelyen vajdasági népi zenekarok lépnek fel. Az egyesület negyedik alkalommal szervezi meg a koncertet, melynek támogatói a budapesti Nemzeti Kulturális Alap és a budapesti Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. A koncertet táncház követi a kisteremben.

A Vajdasági Nagyzenekar a Vajdaságban működő népzenekarok munkásságát hivatott bemutatni. A szervezők elmondása szerint a rendezvény ötlete a szintén évente megrendezésre kerülő vajdasági zenésztalálkozó alkalmával merült fel.

„Úgy véljük, hogy az együtt muzsikálás örömét, szépségét, közösségre gyakorolt pozitív hatását a lehető legszélesebb körben kell hirdetni, hogy a hangszerlelkek együtt történő zengése az emberi lelkek egyidejű vibrálását váltja ki. Az a cél vezérelt bennünket, hogy bemutassuk azt, hogy szűkebb hazánkban, Vajdaságban is jelentős népzenei mozgalom alakult ki, működik máig”, mondta Szerda Balázs, a Fokos zenekar vezetője, a koncert egyik szervezője.
A rendezvényen fellép a Csalóka, a Juhász, a Véka, a Fokos és a Pendergő zenekar, valamint Csonka Ferenc és zenekara.

November 24-én 13 órától kirakodóvásár és kiállítás várja az érdeklődőket, a vajdasági kézművesek termékeit, valamint a népi iparművészet díjazott alkotásait tekinthetik meg.

„Délután két órakor kezdődik a gyermek néptánc-műsor szenttamási, péterrévei, kelebiai, kanizsai és becsei fellépőkkel, amelyet a Ricsaj – találkozás a népművészettel elnevezésű foglalkozás követ, a Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság támogatásával. Vajdasági kézművesek, népzenészek, néptáncosok és mesemondók vezetésével oktatást és bemutatókat tartunk majd. Az esti műsorban, amely 19 órakor kezdődik, kiemelkedő gyermek néptánccsoportok mutatkoznak be Horgosról, Adáról, Temerinből és Óbecséről, valamint határon túli vendégeink, az erdélyi Kékiringó tánccsoport. Az est szombaton is táncházzal zárul”, mondta Cseszák Balázs, a rendezvény megálmodója.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija