Proglašen je pobednik „Be:femona“: „Soba za poglede“ Ivane Buljan Legati

  22 oktobar 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pobednica 6. Bečejskog festivala monodrame je Ivana Buljan Legati sa monodramom „Soba za poglede“, odlučio je stručni žiri: Dušanka Glid Stojanović (predsednica), Hana Selimović i Arpad Černik.

Po oceni publike, najbolja monodrama je „Moj život: priča o Isidori Dankan“ koju izvodi Anka Gaćeša (ocena 4,83).

„Ovaj ’Be:femon’ odisao je, i u selekciji i u ostvarenjima, u najboljem smislu reči avangardnim, hermetičnim, a opet komunikativnim izvedbama, i to u očiglednoj sprezi sa publikom, jer otvaraju mizanscen duše, spektar tragizma, izolacije, obmane, zablude, propalih ideala, teških života, lepote stvaralaštva i (ne)potrebnosti stvaralaštva. Socijalni, politički, klasni, moralni, emotivni, psihološki, pesnički i filozofski dualizam u čoveku, i ta večna dilema da li je borba strast, lična ambicija, bolestan ego, slab libido, želja za nepatvorenom istinom, život u notornoj politizovanoj laži – s ljudima ili bez njih? – upravo ova pitanja otvara ’Be:femon’, a zatvara ih odlukom da nagrada pripadne Ivani Buljan Legati, glumici iz Zagreba. Svojom neverovatnom sposobnošću da izrazi tananost jedne snažne frustracije kroz priču Virdžinije Vulf i suptilnost velike nesigurnosti sveta kom pripada – kao i u svim vremenima u kojima je vrednost samo ono što je vidljivo, ono vulgarno, a skriveno ono što podrazumeva spektar unutrašnjeg predela duše – Ivanina glumačka interpretacija otkrila nam je bogat, glamurozan, ekscentričan, poročan i nadasve ekspresivan svet Ivaninog talenta, što je s pravom uvršćuje u dosadašnje laureate ’Be:femona’ (Zijah Sokolović, Vlado Kerošević, Ozren Grabarić…). Ovaj relevantni i visoko umetnički festival koji neguje individualnost ohrabren je velikom snagom i voljom direktora Zdravka Petrovića koji ovaj poduhvat podržava i održava i unapređuje 6 godina, omogućavajući i umetnicima i publici ekskluzivu iz koje proističe usavršavanje kao kolektivni čin“, piše u obrazloženju stručnog žirija festivala.

Za četiri dana Bečejskog festivala monodrame, od 17. do 20. oktobra u Gradskom pozorištu publika je imala priliku da pogleda 6 monodrama iz Srbije i Hrvatske, a to su „Moje nagrade“, „Soba sa pogledom“, „Eva Braun“, „Karton i karfiol“, „Moj život“ i „Desnica: igre proljeća i smrti“, od toga tri kamerne.

Prema podacima iz Gradskog pozorišta, festival monodrame posetilo je oko 800 ljudi – predstavama koje su imale kamerno izvođenje, moglo je da prisustvuje najviše 100 osoba.

„Be:femon“ je otvorila stogodišnja glumica, rođena Bečejka Branka Veselinović, s kojom je pre svečanog otvaranja programa na tribini u Kreativnom centru razgovarao direktor pozorišta Zdravko Petrović.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija