Prvi dan Dečje nedelje u Bečeju: Za svet bez nasilja u kom ima mesta za svako dete

  01 oktobar 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predškolci i školarci koji crtaju na gradskom trgu, podela slatkiša, susret male i velike dece sa predsednikom opštine, koji je odgovarao i na pitanja o tome kada će zabavište da ima novo dečje igralište – sledeće godine – i šta, u stvari, predsednik opštine radi – raspoređuje novac svih građana i „mnogo telefonira“ – da li će da obezbedi dino park i tropikarijum u Bečeju – možda mali akvarijum – lagodniji su deo prvog dana Dečje nedelje u Bečeju pod geslom „Moje pravo da živim srećno i zdravo – za odrastanje bez nasilja“.

Drugi, manje zabavan deo je upravo borba protiv nasilja nad decom i vršnjačkog nasilja, inkluzija i integracija dece i obezbeđivanje svega što je u mogućnosti lokalne samouprave i nadležnih organizacija i institucija da deca zbilja žive zdravo i srećno, rezime je konferencije za novinare na kojoj je predsednik opštine Dragan Tošić i zvanično otvorio Dečju nedelju.

Osim veoma raznovrsnog programa za sve uzraste, tokom nedelje će se voditi računa o inkluziji i integraciji, a ove godine prvi put participiraju i deca u organizacionom timu, predstavnica srednjih škola je Milica Slavnić, a predstavnik osnovne i srednje škole za decu sa smetnjama u razvoju „Bratstvo“ Oto Kulčar.

Koordinatorke Dečje nedelje Tatjana Mitić, Dunja Šormaz, Sanja Biro, predsednica Društva prijatelja dece opštine Bečej Izabela Šormaz, predsednik opštine Dragan Tošić i član Opštinskog veća Čaba Štefaniga govorili su o raznovrsnim sadržajima Dečje nedelje, o prevenciji nasilja nad i među decom, a s tim u vezi će 3. oktobra od 18 časova biti održana panel diskusija „Prevencija i zaštita dece od nasilja“ u svečanoj sali Narodne biblioteke.

Učesnice i učesnici razgovora će biti predstavnice i predstavnici obrazovnih i ustanova kulture, Centra za socijalni rad, Saveta za bezbednost lokalne samouprave, Kancelarije za mlade opštine Bečej, policije, sudstva, udruženja građana. Učešće u diskusiji potvrdio je i Igor Jurić, osnivač fondacije „Tijana Jurić“ iz Subotice. Planiran je razgovor o opštim i nacionalnim okvirima prevencije i zaštite dece od nasilja s akcentom na mere prevencije i zaštite od nasilja na lokalnom nivou.

Izabela Šormaz govorila je o važnosti Lokalnog plana akcije za decu koja se u opštini Bečej ostvaruje u kontinuitetu, međutim, „rok trajanja“ nacionalnog akcionog plana je istekao, ali ohrabruje to, istakla je ona, da je u proceduri Zakon o pravima dece, planira se imenovanje zaštitnika prava deca, kao i donošenje niz propisa i pravilnika kojima će biti obuhvaćene marginalizovane kategorije kao što su deca ulice, deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, deca azilanata i izbeglica, deca žrtve nasilja itd. Ona je napomenula da se radi na tome da osim osnovne, i srednja škola bude obavezna za svako dete.

Tošić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da se lokalna samouprava trudi da obezbedi sve što je u njenoj moći za marginalizovanu i decu sa smetnjama u razvoju, počevši od ličnih pratilaca, do asistivne tehnologije, naravno, taj rad i trud se uvek može unaprediti u zavisnosti od mogućnosti.

U toku današnjeg dana  osim druženja predškolaca i srednjoškolaca s prvim čovekom opštine, planirana je poseta nadležnih jednoj socijalno ugroženoj porodici, ali i obeležavanje međunarodnog dana starih osoba, pravljenje kolača, anketiranje građana, sportske igre, predstavljanje uličnih svirača, potraga za blagom…

K.D.F.
Opširnije u štampanom izdanju Bečejskog mozaika 5. oktobra

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija