U bečejskim osnovnim školama: Merenje prvaka

  25 maj 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Merenje posturalnog statusa dece u prvim razredima osnovnih škola, koje se na teritoriji opštine Bečej organizuje treću godinu zaredom, pokazuje da oko 60 procenata prvaka ima najmanje jedan deformitet, a samo 10 odsto nema poremećaj držanja tela.

Savez sportova opštine Bečej u saradnji sa novosadskim Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja ove godine je sredinom maja organizovao akciju merenja posturalnog statusa dece u školama „Šamu Mihalj” u Bačkom Petrovom Selu i „Sever Đurkić” u Bečeju.

Prema dostupnim podacima pre deset godina samo je 30-40 procenata mališana imalo neki poremećaj držanja tela.

Velika je verovatnoća da će neispravno držanje tela, deformiteti stopala, nepravilan hod itd. biti uočeni i kod velikog broja predškolaca, naime, pre nego što deca krenu u prvi razred osnovne škole treba da obave pregled kod fizijatra – do početka septembra će se znati i s kakvim poremećajima se „bore“ deca koja imaju 7 ili manje od 7 godina. O tim, eventualno očekivanim problemima govori i podatak da su u toku marta meseca roditeljima dece koja pohađaju predškolsku ustanovu upućena pisana obaveštenja o zapažanjima profesora fiskulture o njihovoj deci, a kod priličnog broja dece, recimo, samo u jednom odeljenju reč je o najmanje petoro dece, navedeno je „zapažanje“ da je uočen deformitet stopala.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija