U Srbiji od 25. februara do 2. marta: Ledeni talas je iza nas

  09 mart 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Hladno vreme u Srbiji od 25. februara do 2. marta, kada su temperature bile u debelom minusu je, po svemu sudeći, iza nas.

Posle ledenog talasa i rekordnog minusa 1. marta kada je temperatura u Beogradu od -14 stepeni Celzijusa bila najniža u poslednjih 30 godina, dok je u Somboru izmeren minus 21 stepen, usledila je nova nesvakidašnja temperatura za ovo doba godine.

Pravi temperaturni šok uzrokuje naglo povišena temperatura a u narednim danima očekuje se da će živa u termometru preći i dvadeseti podeok u plusu. Prema prvim prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda za 31. dan marta očekuje se samo pet dana bez kiše, što je takođe neuobičajeno, jer mart nije mesec koji se odlikuje povećanom količinom padavina. Ovakav razvoj događaja uz naglo topljenje snega dovešće do povećanja nivoa vodostaja u rekama i opasnosti od poplava.

Niske temperature i sneg krajem februara i početkom marta pored otežanog saobraćaja i kretanja po trotoarima su pretile i smrzavanjem.

Najugroženiji su beskućnici i stara lica koja žive sama. Tako je u Srbiji 28. februara u bosilegradskom selu Jarešnik i Malošištu kod Doljevca zabeležen slučaj smrzavanja.

Prema podacima hitne službe Doma zdravlja Bečej, do 6. marta ujutro na teritoriji opštine Bečej nije bilo smrtnih slučajeva zbog smrzavanja.

Istom informacijom raspolažu i nadležni u Centru za socijalni rad, ali je rečeno da po evidenciji Centra u Bečeju ima desetak beskućnika koji su odbili smeštaj koji im je ponudila socijalna ustanova, te se nalaze u napuštenim kućama u Bečeju. Oni dobijaju pomoć za nabavku ogreva.

Smrt tokom ledene noći

Prema nezvaničnim podacima, sredinom prošle nedelje pripadnici policije su pronašli beživotno telo žene V.M. (1968) u Bečeju, u ulici Hajduka Veljka, u hladnoj kući.

O uzroku smrti nemamo pouzdanih informacija, osim da je dežurni lekar konstatovao smrt.

Centar za socijalni rad nema podataka o deci beskućnicima, ali socijalno ugrožena deca imaju mogućnost da se ugreju i dobiju hranu u Dnevnom boravku Centra za socijalni rad koji funkcioniše u objektu pored centralne zgrade PU „Labud Pejović“.

Neki od građana Bečeja koji nemaju dom su u prihvatilištu Gerontološkog centra u centralnoj zgradi ustanove. Kapacitet prihvatilišta je 8 mesta, trenutno je popunjen, ali se situacija može menjati iz dana u dan. U prihvatilište – zatvorenog je tipa – Gerontološkog centra građani se upućuju preko Centra za socijalni rad, a razlozi za smeštaj su različiti (ljudi u lošem zdravstvenom stanju, osobe kojima preti smrzavanje u svojim kućama ili na ulici), a njihova sudbina je, u brojnim slučajevima nakon napuštanja prihvatilišta trajni smeštaj u ustanovama, a ponekad se vraćaju i u svoje porodice.

Pri Gerontološkom centru godinama radi i narodna kuhinja, socijalno ugroženi građani opštine, njih 420 po spisku Centra za socijalni rad, jednom dnevno imaju pravo na topli obrok.

Kapaciteti u opštinskim boravcima za socijalno ugroženu decu, u „Lurkohazu“ u Bečeju i u Drljanu su takođe prilično zauzeti (po dvadesetoro dece dnevno), a u tim kućama deca dobijaju tri obroka dnevno, imaju mogućnosti da se ugreju, da urade domaće zadatke.

Prema nezvaničnim informacijama, socijalno ugroženima u zimskom periodu pomažu i u katoličkoj crkvi ogrevom, odećom, ponekad i hranom.

Ugroženim građanima opštine Bečej potrebna je topla odeća, ali pre svega ćebadi i pokrivači. Građani te potrepštine mogu da dostave u Centar za socijalni rad i u Crveni krst u Bečeju (pored zgrade Narodne biblioteke), ali i u Gerontološki centar.                           

K.D.F.


Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija