Tribina u Domu kulture: Mržnja je izvor nasilja

  25 decembar 2009
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U okviru  kampanje „U pet do 12 protiv nasilja“ organizacije Pokret „Novi optimizam“, „International Republican Institute“, „Hiljadu mladih lidera“ i „Women’s Democracy Network“ u saradnji sa lokalnom samoupravom Novog Bečeja, Domom kulture i Kancelarijom za mlade prošle nedelje u Domu kulture su održale tribinu pod nazivom „Mržnja kao izvor nasilja“.

Tribini su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, policije i opštinskog suda, direktori osnovnih škola, nastavnici i profesori, direktorka Centra za socijalni rad i đaci viših razreda osnovnih škola iz Novog Bečeja.
Na tribini su govorili Goran Kaurić, zamenik gradonačelnika Zrenjanina, Tanja Dulović, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga, Saša Stanišić, komandir policijske stanice Novi Bečej, kriminolog Zoran Kesić i Nemanja Golušin, asistent koordinatora Kancelarije za mlade iz Zrenjanina.
Helena Dekanj iz Pokreta „Novi optimizam“ govorila je o potrebi iniciranja kampanje „U pet do 12“ rekavši da „se u Srbiji, naročito poslednjih dana, može uočiti niz političkih ekscesa zasnovanih na nacionalnoj opredeljenosti i međusobnoj netoleranciji, što je počelo da obeležava svakodnevicu, naročito pripadnika mlađe populacije, a sve pod izgovorom nacionalizma. Naša ciljna grupa su mladi, kojima želimo da ukažemo na nenasilne načine komunikacije i na potrebu da naše društvo bude tolerantno i politički odgovorno.  Učestali napadi na strane državljane, razni oblici represije nad radnicima, manjiskim grupama, homoseksualcima i ženama, nad slobodom govora i okupljanja, provociraju na odgovor građanski orijentisanog dela stanovništva Srbije“.
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić istakao je da je mržnja velik problem sa kojim se susreću čelnici opština, jer su oni ti koji treba da kreiraju pozitivno političko mnjenje. Kaurić je dodao da smo svedoci jačanja ekstremističkih grupa čijem delovanju su podložni upravo mladi.
Tanja Dulović je, kao nekadašnja nastavnica u srednjoj školi, ukazala na poteškoće prilikom vaspitanja i edukacije mladih. Naglasila je da je najbitnije da deca prepoznaju mržnju, jer problem našeg društva je upravo neprepoznavanje i nereagovanje na nasilje i nasilničko ponašanje.
Saša Stanišić je govorio o važnosti definisanja pojmova mržnje i nasilja, kao i o uticaju medija koji direktno kanališu ponašanje mladih. Stanišić je kazao da je srednjobanatski okrug (Zrenjanin, Novi Bečej, Sečanj, Žitište, Nova Crnja) jedna od „najmirnijih“ sredina. Statistika pokazuje da je na ovoj teritoriji u prethodne tri godine prijavljeno 60 krivičnih dela sa elementima nasilja i oko 1.600 koje imaju veze sa nasiljem.
Neke od tema predviđenih za naredne tribine u okviru kampanje „U pet do 12 protiv nasilja“ su politički ekstremizam među mladima, uloga medija u propagiranju nasilja, religija i politički ekstremizam, kultura i politički ekstremizam, sport i politički ekstremizam.             

Kristina Kočiš

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija